Essen (D) | Erfgoed wandeling

Zaterdag, 16 september 2017 | Vandaag hebben wij Essen in Duitsland bezocht. De foto’s in deze post volgen grotendeels de wandeling “Denkmalpfad” die je bij de lokale “Tourist information”  kunt ophalen (hij is dus gratis verkrijgbaar).

Essen, riep bij mij in de aanloop geen warme gevoelens op. De stad van Krupp, het zwaartepunt van het Ruhrgebied met zijn staalindustrie en zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Hoe anders bleek het te zijn.

Essen heeft ondanks de zware bombardementen die de stad totaal in puin legde toch nog een aantal bijzondere gebouwen. Het belangrijkste gebouw is wel de Domkerk die in het midden van de stad ligt. Deze kerk en het bijbehorende museum is zeker een bezoek waard (fotograferen in het museum is – haast – onmogelijk).

De twee hoogtepunten voor ons waren de “Marktkerk” met zijn blauwe uitbouw die zorgt voor een fantastisch lichtspel aan de binnenkant van de kerk en de “oude synagoge“. Deze synagoge heeft de Tweede Oorlog wonderbaarlijk overleefd als gevolg van het feit dat hij zo stevig gebouwd was dat hij alleen met springstof te slopen was. Omdat de synagoge midden in een woonwijk lag heeft men dat destijds niet gedurfd.

Top