Krakau | Vanaf het water en onder de grond

Woensdag, 16 augustus 2017 | Vandaag is onze laatste vakantiedag in Krakau. De hoofddoelen voor vandaag zijn een bezoek aan de Wawelkathedraal en aan de “onderwereld” van Krakau. Alvorens de kathedraal te bezoeken wilden wij aan de waterkant een terrasje opzoeken om vandaar uit een foto van de “voorkant” een foto maken. Wij werden toen aangesproken of we geen interesse hadden in een boottocht op de Wisla van ca. 1 uur. Het aanbod was aantrekkelijk. We zijn dus op de boot gestapt en hebben er geen spijt van gekregen. Vanaf het water van de Wisla heb je we een prachtig uitzicht op Krakau.

Na de boottocht – die uiteindelijk bijna 2 uur duurde – hebben we de kathedraal bezocht waarbij we de klokkentoren beklommen hebben. Helaas was het streng verboden om in de kathedraal foto’s te maken. En als ik schrijf streng verboden dan mag je dat letterlijk nemen. Op het moment dat ik mijn fototoestel al in mijn hand nam werd ik streng toegesproken en werd mij op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat dit strikt verboden was. In de klokkentoren was het maken van foto’s geen probleem. De kathedraal aan de binnenkant is een en al pracht en praal. Na de kathedraal hebben we de binnenplaats van het kasteel bezocht.

De volgende stop is de Sint-Petrus- en Pauluskerk  met zijn 12 apostelen, die voor de kerk staan. De kerk zelf is een hoogstandje van Barokke architectuur in Krakau. Nu op naar Krakau onder de “onderwereld” van Krakau (Rynek Underground). Een groot deel van Krakau is gebouwd op de resten van middeleeuwse gebouwen. Deze onderwereld is op tal van plaatsen toegankelijk. Wij kiezen ervoor om het museum te bezoeken dat gewijd is aan Krakau’s onderwereld. Het is verstandig om je toegangskaartje voor dit museum van te voren te reserveren i.v.m. met de drukte. De ingang van dit museum is overigens aardig verborgen….eigenlijk ook wel te verwachten als je de onderwereld wilt bezoeken….

Het laatste stukje van Krakau dat we nog niet bezocht hebben is het noordelijke deel van het oude stadscentrum. Je vind hier het enige stukje overgebleven stadsmuur uit de middeleeuwen. De stadsmuur wordt nu door lokale kunstenaars gebruikt om hun schilderijen aan te prijzen. Zoals je kunt verwachten sluiten wij ons bezoek aan Krakau af op de Grote Markt. Als je Krakau moet karakteriseren dan zou ik zeggen…welkom in dit openlucht museum, het wordt niet voor niets het “Florence van Polen” genoemd. Mocht je nog nooit in Krakau geweest zijn? Mijn advies…zet het hoog op je Bucketlist!

Top