Berlijn | Brandenburgertor | Holocaustmonument | Reichstag | Potsdammerplatz | KaDeWe

Maandag, 16 februari 2015 | Vandaag gaat het naar Berlijn voor een korte vakantie. Ik ben zo’n 20 jaar geleden voor mijn werk in Berlijn geweest een paar jaar na de val de Berlijnse Muur. Het was toen een stad volop in de stijgers. Benieuwd naar hoe het nu is, zijn mijn verwachtingen hoog gespannen.

Na een voorspoedige reis (het reed vandaag goed door, of dit komt omdat het vandaag Rosenmontag is weet ik niet) kom ik na 6 uurtjes rijden in het hotel dat ligt in een zijstraat van de Kurfurstendam aan. Snel inchecken en dat de stad in. Berlijn is een stad met een uitgebreid U-bahn net. Een 72 uur ticket zorgt ervoor dat ik kriskras door Berlijn kan rijden. Het U-bahn station ligt op nog geen 5 minuten lopen van mijn hotel. Een goede uitvalsbasis om veel van Berlijn te zien.

Vandaag staat als eerste de Brandenburgertor op mijn To-Do lijst. Met de U-bahn naar de Potsdammerplatz en van daaruit lopen. Op weg naar de Brandenburgertor kom je langs het Holocaustmonument dat letterlijk op een steenworp afstand ligt van het Brandenburgertor.

Dit monument dat bestaat uit betonnenblokken in steeds wisselende hoogte in een geaccendenteerd terrein is een beklemmende ervaring als je er doorheen loopt. Het is een doolhof waarin je tijd en ruimte vergeet. Het enige perspectief dat je hebt naar mate er verder inloopt is lucht.

Nu door naar het Brandenburgertor. Wat meteen opvalt is de grote politiemacht die op de been is. Of dit met Pagida te maken heeft of een andere oorzaak heeft weet ik niet. Hoe dan ook, de politiemacht is indrukwekkend.

Het is vandaag mooi weer…..maar o zo koud. De wind maakt dat de gevoelstemperatuur ruimschoots onder het vriespunt ligt. Koffie en gluhwein verrichten vandaag wonderen. Na een bezoek aan Starbucks loop ik terug naar het Rijksdaggebouw (der Reichstag) om er een eerste glimp van op te vangen. A.s. dinsdagavond zal ik de koepel van de Rijksdag gaan bezoeken.

Daarna via het monument voor de Roma en Sinti terug naar het Brandenburgertor. Vervolgens is het weer tijd voor koffie…of liever gezegd glühwein. Maar niet dat ik eerst door de lobby van het wereldberoemde hotel Aldon gelopen ben. Je proeft hier nog altijd de tijd van de grandeur van de jaren 20 van de vorige eeuw.

Inmiddels de duisternis ingevallen en staat der Brandenburgertor volop in het licht. Een uitgelezen moment om er mooie foto’s van te maken. Daarna weer naar de Potzdammeplatz.

Op de Potsdammerplatz ligt het Sony-Center. 20 jaar geleden nog inbouw nu volledig in bedrijf. Het is een gigantisch overdekte ruimte met veel winkels en kantoren. Omdat het inmiddels donker geworden is komt de verlichting van dit enorme gebouw goed tot zijn recht.

Ik neem de U-bahn weer terug richting Ku’dam en bezoek het Kaufhaus des Westens (KaDeWe). KaDeWe is geen gemiddelde winkel. Een potje is er Beluga kaviaar is er te krijgen voor 980 euro en er stond een reiskoffer in de vitrine die ik voor dik 45.000,- de mijne had mogen noemen ;-).

Als laatste vandaag moet de interne mens verstrekt worden. Naast mijn hotel had ik een Pan Azie Restaurant met een Thais/Vietnamees restaurant gespot en voor een 3-gangen menu voor – ja je leest het goed – 9,80 euro heb ik er waanzinnig lekker gegeten.

Wat de dag van morgen zal brengen weet ik nog niet…..maar het zal ongetwijfeld een prachtige dag worden.