Dinant (B) | Stadswandeling met Alphonse Sax en de Citadel

Zaterdag 11 oktober 2014 | Dinant is voor vandaag mijn bestemming om te gaan fotograferen. Als je nog nooit in Dinant bent geweest zullen je meteen twee zaken opvallen, n.l. de enorme hoeveelheid saxofoons en de Citadel. Overal door de stad vind je verwijzingen naar de saxofoon in de vorm van kunstwerken en afbeeldingen. De reden hiervan is de “bicentenial” van de saxofoon van Alphonse Sax die geboren is in Dinant en de saxofoon uit gevonden heeft.

De Citadel van Dinant is nauwelijks over het hoofd te zien, hij torent hoog boven de stad uit. Mijn wandeling start zoals gewoonlijk in de buurt van de lokale VVV. Hoe gek het ook mogen klinken, er is geen stadswandeling verkrijgbaar. Wel een plattegrond waar door de attente medewerkster van de VVV met viltstift een route langs de belangrijkste plekjes in Dinant met de hand wordt ingetekend.

Ik maak eerst een wandeling door de oude binnenstad en bezoek natuurlijk het huis van Adolphe Sax dat nu een klein museumpje herbergt. Verder breng ik een bezoekje aan een wel heel bijzondere chocolaterie. Opvallend zijn de kleurrijke saxofoon kunstwerken die je door de hele stad ziet staan. Natuurlijk breng ik ook een bezoek aan een lokale bakker voor de plaatselijke specialiteit de Dinantse koeken. Dinant heeft in de beide wereldoorlogen nogal te lijden gehad van het oorlogsgeweld. Feitelijk is er nog maar een stadsdeel over wat redelijk authentiek is deze buurt ligt net even buiten het centrum.

Mijn omzwervingen door Dinant eindigen met een bezoek aan de Citadel. Je kunt vanuit beneden met de trap omhoog maar ook met een kabelbaan. Dat laatste is mijn keuze :-). De citadel geeft een werkelijk fantastisch uitzicht over Dinant en de verre omtrek. Bijzonder is de zandsculpturen tentoonstelling van Disney figuren in de catacomben die er nu plaats vindt. De rondleiding die een onderdeel van het toegangskaartje is is ook niet te versmaden. M.n. het laatste deel van de rondleiding die ingaat op de oorlogshandelingen is verrassend.

Zoals je kunt zien in de foto’s is het weerbeeld er een van uiterste. Het ene moment een met lucht met dikke wolken het andere moment een heerlijk zonnetje. Gelukkig is het de hele dag droog gebleven en levert het verschil in luchten ook totaal verschillende foto’s op.