Wewelsburcht | Wewelsburg (D)

Zaterdag 6 september 2014 | Soms lees je een boek waar in feit en fictie door elkaar lopen en die je fantasie prikkelen. Zo’n boek is “De Zwarte Orde” van schrijver James Rollins. In dit boek wordt gerefereerd naar de Wewelsburg in Duitsland. De Wewelsburg is een burcht die in de tijd van Nazi Duitsland door toedoen van Heinrich Himmler omgebouwd werd tot Reichsführerschule SS voor de toekomstige SS-officieren. Hiermee zou het kasteel een Ordensburg worden. De Wewelsburg was ook het hoofdkwartier van de SS.

In de grote toren, de Nordturm, werd een marmeren mozaïek aangelegd van een Schwarze Sonne of Sonnenrad. Himmler gebruikte deze ruimte, de Obergruppenführersaal geheel volgens de gebruiken van de Ridders van de Ronde Tafel van Koning Arthur, dus met slechts twaalf gasten rondom zijn tafel, en Himmler zelf als dertiende. Aan het eind van de Tweede  Wereldoorlog werd de burcht op geblazen. Dit gegeven en de mythes die ontstaan zijn rondom de Wewelsburg en de vele symbolen en de niet te verklaren symboliek ervan wordt o.a. gebruikt in het boek van James Rollins.

De Wewelsburcht werd tussen 1603-1609 gebouwd als tweede verblijf voor de vorstbisschoppen van Paderborn. Het driehoekslot steekt uit boven het Almedal, gevestigd op een berg in het stadsdeel Wewelsburg van de stad Büren in het district Paderborn en bevat bezienswaardig erfgoed zoals de historische heksenkelder, originele stukken uit de geschiedenis en unieke schatten uit de barok- en rococotijd.

In de in 2010 geopende herdenkingsplek “Wewelsburg 1933-1945” bevindt zich in het voormalige cultus- en terreurterrein van de SS. De uitgebreide geschiedkundige tentoonstelling „Ideologie en terreur van de SS“ geeft een beeld van de plaatselijke geschiedenis van de SS-heerschappij in Wewelsburg. Deze tentoonstelling geeft op een niet mis te verstane wijze de terreur van de SS in Nazi Duitsland van weleer weer. Wil je in de Nordturm de twee belangrijkste SS ruimtes bezoeken, die Gruft (crypte) en de Obergruppenführersaal met daarin die Schwarze Sonne dan kan dit alleen via de tentoonstelling over de “Ideologie en terreur van de SS”. Wil je meer achtergrond informatie over de Wewelsburg in de SS tijd? Klik dan hier.

Uiteindelijk heeft de tentoonstelling op mij meer indruk gemaakt dan “Die Gruft” (crypte) en de “Obergruppenführersaal” ondanks de mystiek die ontegenzeggelijk te bespeuren valt m.n. in “Die Gruft”.