Dresden | Neustadt, Kunsthofpassage, Japanischer Palais, Residenzschloss | Dag 3

Woensdag 13 augustus 2014 | Vandaag bezoek ik Dresden aan de andere kant van de Elbe, de zgn. Neustadt. Dit is een deel van Dresden dat feitelijk ontstaan is nadat Dresden in 1685 aan een grote stadsbrand ten prooi was gevallen. Voor de toenmalige heerser “August der Starke”  aanleiding om zijn plannen voor een nieuw Dresden gestalte te geven. De Neustadt is een staaltje van zijn persoonlijke visie op stedenbouw.

De wandeling start bij mijn hotel en gaat via de Carolabrücke naar de andere kant van Dresden.  Het uitzicht op de Altstad m.n. de Brülsche Terasse is magnifiek. Vervolgens gaat de wandeling verder via de noordkant van de Elbe. De “Hauptstrasse” vormt het hart van de Neustadt. Aan het begin van de Neustad stad staat het beeld van “Der Goldende Reiter” het wellicht bekendste standbeeld van Dresden.

Er zijn n.a.v. her bombardement in de Tweede Wereldoorlog nog maar weinig panden over die de grandeur van deze straat onderstrepen. Zo halverwege de Haupststrasse vind je er nog een paar. Deze panden hebben prachtige binnenhofjes waar ik natuurlijk een kijkje neem. Aan de Haupstrasse ligt ook de “Dreikönigenkirche” met een bijzonder interieur.  De Driekoninge Kirche was destijds geen onomstreden kerk omwille van het feit dat deze niet op het oosten gericht was. Dit i.v.m. de stedenbouwkundige plannen van August II van Polen (August der Starke).

In de gids die ik gekocht heb over Dresden wordt melding gemaakt van een bijzonder stukje Dresden n.l. die Kunsthofpassage. De Kunsthofpassage doet mij denken aan de wijk van Hundertwasser die ik ooit in Wenen gefotografeerd heb. De Kunsthofpassage – en de wijk waarin het ligt – is een alternatief stukje Dresden zoals je in de foto’s kunt zien.

Vervolgens gaat de wandeling terug richting Elbe en dan m.n. naar “Der Japanische Palais“. Hier bezoek ik kort een tentoonstelling. Vervolgens wandel ik terug richting de Elbe om via de Augustbrücke over te steken richting Altstad om het “Residenzschloss Dresden” te bezoeken. Het “Residenzschloss Dresden” herbergt een aantal waanzinnig collecties aan schilderijen, sieraden, wapentuig etc. die je een indruk geven van het leven aan de hoven in die tijd.