Dresden | Frauenkirche, Brülsche Terrasse | Dag 1

Maandag 11 augustus 2014 | De komende dagen breng ik een bezoek aan Dresden in het voormalige Oost-Duistland. Dresden is om twee zaken bekend geworden, n.l. om zijn fantastische gebouwen en om het feit dat deze stad tijdens de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd werd. In de nacht van 13 op 14 februari 1945 werden door de Britten en Amerikanen twee zeer zware luchtaanvallen met brand- en brisantbommen uitgevoerd. Ruim 25.000 mensen verloren het leven en 75.000 woningen verdwenen van de kaart. 

Vandaag heb ik een eerste vluchtige indruk van de stad gekregen en ik moet zeggen dat Dresden niet voor niets het Florence aan de Elbe genoemd wordt. Op sommige plekken in de stad zie je nog altijd lege gaten als gevolg van het bombardement in de Tweede Wereldoorlog maar in het algemeen is het oude centrum min of mee weer in volle glorie hersteld.

Toetje op de taart vandaag was het bezoek aan de Frauenkirche. De Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) gelegen aan de Neumarkt in Dresden is een Evangelisch-Lutherse kerk in hoogbarokke stijl die tussen 1726 en 1743 werd gebouwd. De kerk werd ontworpen door de Dresdener architect George Bähr (1666-1738).

In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk tijdens het bekende en beruchte Bombardement op Dresden op 13-14 februari 1945 verwoest. Ten tijd van de DDR bleef de ruïne van de kerk als een permanente herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog staan. Na de Wende begon men in 1994 met de wederopbouw. Op 30 oktober 2005 werd de kerk officieel opnieuw in gebruik genomen. De wederopbouw heeft naar schattingen 130 miljoen euro gekost.

Voor de rest ben ik een beetje kris-kras door het oude centrum heen gelopen en dan met name aan het deel dat aan de kant van de Elbe ligt. Mijn eerste kennismaking wordt afgesloten met een mooie zonsondergang gezien vanaf de Brühlsche Terrasse.