Luik | Stadswandeling

Zaterdag 2 augustus 2014 | Vandaag gaat het naar Luik. Ik ben al vaker in Luik geweest, het is een prachtige stad met een rijk verleden zoals vandaag ook weer zal blijken. Ik val n.l. midden in de festiviteiten die te maken hebben met het feit dat a.s. maandag 4 augustus in Luik het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt. Op tal van plaatsen in de stad vinden activiteiten plaats die te maken hebben met deze gedenkwaardige dag. Het episch centrum van de festiviteiten is Place Saint-Lambert waar van alles te beleven en te bekijken valt.

Mijn wandeling gaat deels over voor mij bekend terrein maar brengt mij ook bij nieuwe plekjes. De wandeling start bij een van de bruggen over de Maas en loopt vervolgens naar Place Saint-Lambert. Vandaar uit gaat de wandeling naar de “Montange de Bueren“. Deze straat heeft een totale lengte van 260 meter en een aanzienlijk hoogte verschil. Er zijn 374 treden en de gemiddelde hellingsgraad van het trapgedeelte is 28% om van onder naar boven te komen. Een hele klim dus ;-). Bovenaan deze straat heb je een heel mooi uitzicht over Luik. Maar het kan nog hoger. Ik loop door naar het momument bij de oude citadel dat herinnerd aan de Eerste Wereldoorlog.

What comes up must go down…..Ik daal vervolgens af door een steegje en kom uit bij een kerkje dat gebouwd is in 966 n.chr. de Église Saint Servais. Vandaar uit gaat de wandeling weer verder richting het Paleis van Justitie en wandel ik pardoes aan tegen een tentoonstelling van oude Rolls Royces uit de periode van rond de Eerste Wereldoorlog. De wandeling gaat vervolgens verder langs de Opéra Royal de Wallonie en via een van de oudste overdekte winkelcentra “Passage Lemonnier” richting de Sint-Pauluskathedraal.

Een bezoek aan Luik moet je afsluiten met een bezoek aan een van de talrijke uitspanningen die je overal in Luik kunt vinden. Deze keer is het wel een heel bijzondere n.l. “Le Pot au Lait“.