Venlo | Stadswandeling en hoogwater 2012

Zaterdag 24 december 2012 | De kerstmarkt, het ongewoon lekkere weer en hoogwater doet mij besluiten om vandaag weer eens gewapend met mijn fotocamera de stad in te trekken.

Via het oudste park van Venlo – het Wilhelminapark – loop ik richting Maas. En zo als bijna traditie begint te worden rond deze tijd van het jaar staat het water weer behoorlijk hoog in de Maas. Iemand zit aan de maas de meeuwen te voeren en ik maak op goed geluk een aantal foto’s van de meeuwen die overvliegen. Zo nu de stad in. Het hoog water fotografeer ik later tijdens mijn wandeling wel.

Het bezoek aan de kerstmarkt loopt uit op een kleine teleurstelling. Alle kramen op de kerstmarkt zijn gesloten. Niks, nada, niemand te zien. Jammer want de afgelopen dagen was het best gezellig in de stad. Helaas zat toen het weer niet mee. Regen, regen en nog eens regen. Vandaag is het heerlijk zacht weer en vooral droog. Ja zelfs de zon laat zich zowaar nog even zien.

Via de markt loop ik naar de Kwartelenmarkt en vandaar uit naar de Werf. Aan de Werf bij de binnenhaven van Venlo bevindt zich restaurant De Werf. Dit is zo’n beetje mijn standaard hangout geworden voor een kop koffie of dergelijke. Aangekomen bij de Werf zie ik dat men voorbereidingen aan het treffen is om te voorkomen dat het wassende water de twee restaurants die daar liggen binnen loopt.

Koert, de eigenaar van restaurant De Werf verteld dat hij verwacht dat het water zo’n 10 cm hoog in zijn zaak zal staan als hij en zijn buurman geen maatregelen treffen. Het water staat inderdaad al vervaarlijk hoog. Ik loop naar de Maas en zie dat het water met een behoorlijke snelheid onder de Maasbrug door stroomt. Ze kunnen inderdaad hun buik nat maken de komende uren.

Via de voetgangersbrug over de haven loop ik terug richting stad en voor het eerst zie ik de nieuwbouw van de schouwburg de Maaspoort in volle glorie. Niet dat de uitbreiding nu klaar is maar het hele gebouw is nu uit de steigers. Het is een markant gebouw geworden.

Vervolgens loop ik langs de Maas weer richting Wilhelminapark waar ik mijn wandeling ook begonnen ben.