Portugal | Óbidos | Leiria | São Pedro de Moel

Maandag 3 september 2012 | De laatste vakantiedag in Figueira da Foz. Gelukkig is de rook van de enorme bosbranden afgenomen, echter het plan voor vandaag is wel bijgesteld als gevolg van de rook. In plaats van het noordelijke gebied in de buurt van Figueira da Foz te verkennen wordt het wederom een stuk zuidelijker.

Óbidos | Geheel ommuurde stad

Óbidosis een nog volledig ommuurde oude middeleeuwse stad die redelijk authentiek is. Afgezien van een winkelstraat die een hoog Toeristisch karakter heeft is de rest van dit plaatsje zoals het in de middeleeuwen was.

Óbidos | De zuidelijke toegangspoort

Let wel op als je over de stadsomwalling loopt! Het pad over de stadsomwalling is grotendeels onbeschermd. Op sommige plekken kukel je zo een meter of 5 naar beneden als je zou struikelen over de ongelijke klinkers die het voetpad vormen op de muur. Boven op de muur hebben je een magnifiek uitzicht over Óbidos en de omgeving.

Óbidos | Stadsplattegrond

Een wirwar van steegjes en smalle doorgangetjes. Het meest opmerking is toch wel de stadsomwalling die grotendeels vrij begaanbaar is. Het lijkt zo op het eerste oog een Chinese muur maar dan in het klein. Dit doet overigens niets af aan de formidabele prestatie die het is geweest om de stadsomwalling te bouwen.

Bovenstaande YouTube videoanimatie bevat een compilatie van de foto’s die gemaakt zijn in Obidos. Als je over een 3D bril beschikt kun je deze videoanimatie ook in 3D bekijken door na het starten van de video rechts beneden in de YouTube window eerste op ‘Change Quality’ (het tandwieltje) te klikken en daarna op 3D te klikken. De 3D optie optie werkt niet op een iPad en/of iPhone.

Leiria | Het kasteel boven op de berg

Na Óbidos heb ik een bezoek gebracht aan Leiria. Het was de bedoeling om ook hier het enorme kasteel te bezichtigen. Dit is er echter niet van gekomen omdat Leiria geheel tegen de verwachting in veel  meer te bieden heeft als alleen het kasteel.

Leiria | Ook hier een wirwar van straten en steegjes

Tegen de tijd dat ik een goede indruk van Leiria had was het te laat om nog een keer de enorme beklimming te doen om bij het kasteel te komen. Hoedan ook Leiria is zeker een bezoek waard en meer dan alleen maar om het kasteel.

São Pedro de Moel | Ruige kust

Volgende halte is de ruige Atlantische kust ter hoogte van São Pedro de Moel. Hier geen liefelijk strand zoals ik dat al vaker ben tegengekomen. Nee, hier ruige kustlijn met behoorlijk hoge kliffen met hier en daar een baai.

São Pedro de Moel | De locals zullen wel weten wat ze doen

Overal word je gewaarschuwd voor het feit dat het instabiele rotsen zijn. Geen mens die zich daar overigens wat van aantrekt. Hoog vanaf de rotsen word er vrolijk op los gevist. Sommigen staan daarbij werkelijk op levensgevaarlijke plekken. Beneden in een baai wordt rustig gezwommen ondanks de waarschuwing dat het hier gevaarlijk is om te zwemmen. Efin ze zullen weten wat ze doen!