Portugal | Nazaré | Alcobaca | Porto de Mos | Batalha | Fatima

Zaterdag 1 september 2012 | De trip van vandaag gaat langs een aantal plaatsen die cultuurhistorisch van belang zijn voor Portugal.

Nazaré | De kustlijn van bovenaf gezien

Voordat ik echter de historische plaatsen bezoek ga ik eerst naar het schilderachtig gelegen Nazaré aan de Atlantisch Oceaan. Feitelijk bezoek ik dit kustplaatsje niet echt maar bekijk het meer van bovenaf. Van boven op de heuvel heb je een fraai uitzicht over de Nazaré en de kustlijn.

Nazaré | Local rumours

Voor de kerk tref ik groepje vrouwen die veel nieuwtjes met elkaar uit te wisselen hebben ;-).

Alcobaca | Mosteiro de Santa Maria

Daarna gaat de tocht door naar Alcobaca en breng ik een bezoek aan de oude cisterciënzer abdij Mosteiro Santa Maria da Vitoria en de bijbehorende kerk.

Alcobaca | Mosteiro Santa Maria da Vitoria | Detail sarcofaag van Pedro I

In de kerk van de abdij ligt de voormalige koning Pedro I begraven samen met zijn vrouw Inez Castro. Het verhaal van dit koningspaar is wel heel bijzonder. In de kerk liggen ze tegenover elkaar begraven, zodat de koning op de ‘Dag des oordeels‘ zijn geliefde als eerste zal zien.

Alcobaca | Mosteiro Santa Maria da Vitoria | De sarcofagen van Inez de Castro en Pedro I die tegenover elkaar staan

De kerk en het bijbehorende klooster zijn een enorm complex en je hebt flink wat tijd nodig om hier door heen te lopen. Je gaat het klooster binnen door de Sala de Reis, vervolgens kom je in de koorgang en daarna volgt een enorme hoeveelheid aan vertrekken, waaronder; de slaapzaal, de enorme keuken, de refter etc.

Alcobaca | Mosteiro Santa Maria da Vitoria | Fontein bij de ingang van de refter

De sacristie was helaas gesloten om dat er op dat moment een huwelijk ingezegend werd.

Porte de Mos | Kasteel van Porte de Mos

De volgende halte is een klein kasteel dat hoog boven het dorpje Porto de Mos uittorent. De torens van het kasteel zijn voorzien van een opvallende dakbedekking die ik nog nooit ergens anders heb gezien.

Batalha | Abdij Santa Maria da Vitoria

Daarna gaat de trip door naar Batahla met de Abdij Santa Maria da Vitoria. Deze abdij met de bijbehorende kerk is het hoogtepunt van de gotische bouwkunst in Portugal.

Alcobaca| Abdij Santa Maria da Vitoria | Graf van João I en zijn vrouw Filippa de Lancaster

Qua omvang is de Abdij Santa Maria da Vitoria vergelijkbaar met die van de cisterciënzer abdij Mosteiro Santa Maria da Vitoria maar dan veel en veel rijker versierd. Ook hier weer een enorm stuk historie. In deze abdij ligt in de Capela do Fundador koning João I en zijn vrouw Filippa de Lancaster begraven.

Alcobaca | Santa Maria da Vitoria | Graf van een onbekende soldaat

Deze abdij heeft naast de bouwkunst nog twee bijzonderheden, n.l. het graf van de onbekende soldaat en een niet afgebouwd kerkdeel – een koninklijk pantheon – in gotische stijl die werkelijk adembenemend is.

Alcobaca | Santa Maria da Vitoria | Toegang naar de Capelas Imperfeitas

Het nooit voltooide mausoleum draagt de welluidende naam ‘Capelas Imperfeitas‘.

Fatima | Basiliek van Fatima in de avondzon

Ik sluit mijn trip van vandaag af in het bedevaartsoord Fatima en breng daar een bezoek aan de kerk en loop verder rond op het enorme complex dat zijn oorsprong vindt in de verschijning van Maria aan drie herderskinderen. Omdat ik vrij laat in Fatima aankom zijn de ondergrondse kapellen helaas reeds gesloten.