Den Helder | Fort Kijkduin en omgeving

Zondag 29 Juli 2012 | Heb ik gisteren een bezoek gebracht aan het maritieme deel van Den Helder. Vandaag heeft mijn bezoek aan Den Helder een historisch karakter, n.l. een bezoek aan het in opdracht van Napoleon gebouwde Fort Kijkduin.

Den Helder | Fort Kijkduin

Fort Kijkduin is gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte tijdens zijn bezoek aan Huisduinen in 1811. Hij zag grote waarde in de strategische ligging van Den Helder; hij noemde het ook wel “het Gibraltar van het noorden”. Het is vrij groot qua omvang: destijds bood het fort plaats aan ruim 700 soldaten.

Den Helder | Omgeving van Fort Kijkduin

Vanaf 1822 heeft er een vuurtoren op het fort gestaan. Deze is in 1877 afgebroken en vervangen door Lange Jaap, die in datzelfde jaar gebouwd werd. Het fort heeft de status rijksmonument.

Den Helder | Omgeving van Fort Kijkduin

Fort Kijkduin ligt pal aan de Noordzee, dus een wandelingetje langs de zee mag niet ontbreken. Helaas heeft dit deel van de Noordzee geen uitgebreid zandstrand zoals je op de foto’s zult zien. Het plezier om er te wandelen is er echter niet minder om.