Namen | Namur (B)

Zaterdag 9 juni 2012 | Namen is de hoofdstad van Wallonië en de hoofdstad van de provincie Namen en vandaag mijn bestemming om te fotograferen. Namen is een prachtige stad zoals te lezen valt in de stadswandelroute van www.reisroutes.be.

Namen | Namur | Toren van het Belfort

Van oudsher is Namen vooral een bestuurlijk en militair centrum geweest, getuige ook de beroemde citadel die de stad domineert en die het grootste Europese verdedigingswerk is. De stadswandeling die ik door Namen maak is op te splitsen in twee delen. Deel een van mijn wandeling gaat door de stad zelf. Deel twee is een bezoek aan de Citadel die aan de andere kant van de rivier ligt.

Namen | Namuer | Vergane glorie

Op zaterdag vindt er in Namen altijd een markt plaats. In de straten waar de markt gehouden wordt is het vandaag dan ook behoorlijk druk. Het brengt leven in de stad, nadeel hiervan is dat de marktkramen de blik wegnemen op tal van oude gebouwen in de stad. Namen beschikt over veel oude gebouwen en panden in de binnenstad.

Namen | Namur | Station van Namen

Soms kom je heel verrassende combinaties tegen. Een mooi voorbeeld is het station van Namen. Aan de buitenkant is het een typisch stationsgebouw zoals in die aan het eind van de 19de eeuw werden gebouwd. De binnenkant is compleet  anders. Overtuig jezelf in de foto’s.

Namen | Namur | Bebouwing aan de ‘La Sambre’

Deel een van de wandeling volgt grotendeels de wandeling zoals ik die gedownload heb van www.reisroutes.be. Jammer is dat de kerken die op de route liggen bijna allemaal gesloten zijn. Uitzondering hier op is de  de Sint-Aubankathedraal, gebouwd tussen 1751 en 1772, in classicistische stijl. Wat verder opvalt is dat de binnenstad weinig groen heeft. Hoe fraai Namen ook is, iets geeft mij een gevoel dat deze stad wat mist en veel aantrekkelijker kan zijn.

Namen | Namur | Namen gezien vanaf de Citadel

Deel twee van de wandeling gaat door de citadel van Namen. Op dit moment staat een deel van de Citadel in de stijgers. De citadel van Namen, gelegen op een hoogte van 100 meter boven de Maas, eertijds een strategisch punt. De citadel bestaat feitelijk uit meerdere delen en biedt een fraai uitzicht over de stad en zijn omgeving.