Zeilen op het Ketelmeer | HDR

Vrijdag 30 maart 2012. Apenkloot, viool, Dirk, Marie, gijpen, Friese zak, afvallen, bijtrekken, vieren en overstag gaan. Geen idee waar over ik het heb? Ik zou eerlijk gezegd ook geen idee hebben waarover het ging als ik gisteren niet met een aantal relaties was gaan zeilen op het Ketelmeer. Het zijn allemaal termen die gebruikt worden in de zeilwereld.

Zeilen op het Ketelmeer | Kampen

Vorig jaar heb ik een zeiltocht met Res Nova gemaakt vanaf Lelystad, dit jaar zeilen wij weer met de Res Nova maar dit keer vertrekken we vanuit Kampen. De tocht gaat over de IJssel richting het Ketelmeer en weer terug naar Kampen. Vorig jaar hadden we fantastisch mooi weer, er stond echter nauwelijks wind. Dit jaar is het omgedraaid, geen zon maar des te meer wind. Op het IJsselmeer en omstreken stond een windkracht 5-6. Kortom prachtig weer om te zeilen.

Zeilen op het Ketelmeer | Richting Ketelmeer

Het eerste stuk op de IJssel stond de wind pal tegen en als gevolg daarvan zijn we het eerste stuk op de motor gevaren. Iedereen kon nog lekker relaxen. Nadat de motor uitging begon het echte zeilfeest en was het grotendeels afgelopen met luieren aan boord. Iedereen die nog nooit gezeild heeft weet nu wat ‘ alle hens aan dek’ aan dek betekend!

Zeilen op het Ketelmeer | Bolle zeilen

Jemig wat een geweld als de zeilen gehesen zijn. Het is ongelofelijk welke krachten op de zeilen, masten en touwen staan. Ondanks dat de Res Nova een Groninger Tjalk is en geen modern wendbaar zeilschip is, is het een hele ervaring en genot om te zeilen met dit schip.

Zeilen op het Ketelmeer | Res Nova

Bekijk de foto’s en je ziet dat iedereen het naar zijn zin heeft tijdens deze onvergetelijk zeildag op de Res Nova. Hoewel we een hele dag met dit schip gevaren hebben lijkt het voorbij in een vloek en een zucht. De niet zeilers in het gezelschap zijn een ervaring rijker en de zeilers hebben respect en ontzag gekregen voor deze ‘oude dame’.

YouTube

Deze YouTube videoanimatie bevat een een compilatie van de foto’s die gemaakt zijn tijdens de zeiltocht op het Ketelmeer met de ResNova. Als je over een 3D bril beschikt kun je deze videoanimatie ook in 3D bekijken door na het starten van de video rechts beneden in de YouTube window eerst op ‘Change quality’ (het tandwieltje) te klikken en daarna op 3D te klikken.