Cyprus | Troödosgebergte | HDR

Woensdag 28 december 2011 | Vandaag staat het Troödosgebergte op mijn programma. Het wordt opnieuw een verrassende dag waarin Cyprus zich van zijn beste kant laat zien. Gisteravond had de ober in het restaurant een route op mijn kaart ingetekend met dorpjes die ik absoluut zou moeten bezoeken. Op voorhand kan ik al verklappen dat ik nog niet eens de helft van zijn advies heb kunnen opvolgen. Niet dat ik het niet gewild zou hebben maar omdat er zoveel bochten in het traject lagen dat ik denk dat alleen de ‘locals’ het klaar krijgen – en dan zonder te stoppen om foto’s te maken – om zijn route af te leggen.

Cyprus | Op weg naar Troödos

De route die ik afgelegd heb loopt grofweg via Alassa, Trimiklini, Platres, Troödos, Prodromos (het hoogste dorp van Cyprus), Pedoulas en Kykkos en weer terug.

Cyprus | Troödos Olympos (1951 m.)

De route is bezaaid met adembenemende uitzichten, de een nog mooier dan de ander. En dan sta je van het ene op het andere moment in de sneeuw. Bij Troödos rijd ik langs de hoogste berg van Cyprus de Olympos, dit betekend letterlijk besneeuwde berg en zijn naam deed hij alle eer aan. Stralende zonnenschijn en sneeuw, altijd goed voor mooie foto’s.

Cyprus | Maria icoon

De volgende stop is bij een klein klooster dat ik nergens terug heb kunnen vinden. Opmerkelijk is dat dit klooster sinds een jaar of 8 weer in gebruik is genomen door 7 nonnen, nadat het 200 jaar leeg heeft gestaan.

Cyprus | Archangelos Michail in Pedoulas

Door naar Pedoulas. In Pedoulas moet volgens de Capitoolgids een bijzonder kerkje liggen dat op de werelderfgoedlijst staat, de ‘Archangelos Michail’ of wel de ‘Aartsengel Michaelkerk’. Het kerkje is inderdaad heel bijzonder zowel van buiten omdat het in niets op een kerk lijkt, als ook van binnen, heel klein met onzettend mooie muurschilderingen. Je moet wel moeite doen om het te vinden, maar als je het gevonden hebt, heb je ook wat.

Cyprus | Ingang Kykkos klooster

Door alle mooie vergezichten fotostops is mijn tijdplanning behoorlijk uitgelopen. De ober vertelde mij gisteravond dat je echt op tijd uit de bergen weg moet zijn omdat de wegen smal zeer veel bochten bevatten en onverlicht zijn. Daarnaast liggen de wegen die overigens wel in een perfecte staat verkeren op sommige stukken vol met rotsblokken en rotsblokjes die van de bergwanden omlaag komen. Iedereen die wel eens in Frankrijk in de bergen op vakantie is geweest kent de netten die men daar spant om vallend gesteente tegen te houden. Dit is iets dat ze hier in Cyprus wel kennen maar niet doen, ik heb het althans maar op een plek gezien. Efin het was al 14.30 uur en ik wilde nog naar het Kykkos klooster toe.

Cyprus | Kykkos klooster

Kykkos heeft de grootste, imposantste en rijkste klooster van heel Cyprus. Het is inderdaad een rijkelijk met mozaïken en schilderingen versierd klooster. Goud is hier werkelijk in overdaad gebruikt. Vermeldenswaardig is dat je zowat door het hele klooster heen kunt wandelen en je al lopende door het klooster een goed beeld krijgt van het totale klooster. Het geheel is werkelijk heel imponerend. Naast het klooster bevat het ook een museum met allerhande kostbaarheden uit de historie. Zeker een bezoek waard. Ik kreeg hier overigens niet de mogelijkheid de gelegenheid om ‘sneaky foto’s’ te maken omdat je gewoon weg je fototoestel moet inleveren. Ze houden niet van halve maatregelen ;-). Overigens heb ik wel twee ‘sneaky foto’s’ kunnen maken in de kerk waar ook een verbod om te fotograferen geldt. Voor de rest mag je overal fotograferen. Klik hier voor de website van het Kykkos klooster. Klik hier voor de website van het Kykkos kloostermuseum.

Cyprus | Iconostase Kykkos klooster

Zo nu weer terug naar Fasoula. In kilometers zijn er er maar zo’n kleine 70 in reistijd echter dik 1,5 uur en op Cyprus begint het in deze tijd van het jaar rond 17.00 uur te schemeren en is het om 17.30 uur al aardig donker. Wetende wat ik voor mij heb, laat ik tal van bezienswaardigheden die ik tegen kom maar voor wat ze zijn, want een gewaarschuwd man telt voor twee.

Cyprus | Fantastische panorama’s

Voor de samenvatting van deze dag heb ik maar een paar woorden nodig, n.l. bochten, natuurschoon, adembenemende landschappen, fraaie kerken annex kloosters, iconen en wederom heel vriendelijke mensen.
NB. Op de website www.reisroutes.be is met ingang van 12 januari 2012 een beschrijving met een autoroute door het Troödosgebergte opgenomen. Voor mij mosterd na de maaltijd maar deze route wil je niet onthouden. Klik hier voor de beschrijving van deze autoroute.