Cyprus | Limassol (Lemesos) | HDR

Vrijdag 24 december 2011 | Gisteren ben ik op Cyprus aangekomen voor een korte kerstvakantie. Vorig jaar heb ik rond deze tijd mijn kerst op het eiland Malta door gebracht. Een vakantie op een eiland  is zo goed bevallen dat ik nu weer voor een eiland locatie in de Middellandse zee gekozen heb. Met Ryanair ben ik vanaf Weeze naar Larnaca op Cyprus gevlogen. Het vertrek had nogal wat voeten in de aarde omdat een eigenwijze jongedame dacht dat de regeltjes van Ryanair niet voor haar golden. Pffff….stressen aan de gate om uiteindelijk je vlucht nog te halen en dat terwijl je ruimschoots op tijd bent/was. Maar goed alles is toch goed gekomen en exact volgens planning ben ik vertrokken naar Larnaca. Het weer bij aankomst was alles behalve hetgeen ik gehoopt had. Het regende werkelijk pijpenstelen.

Cyprus | Fasoula

Nadat ik bij Herz de formaliteiten inzake mijn huurauto afgehandeld had snel naar de auto toe. Het regende nog altijd pijpenstelen en snel mijn auto vinden was er helaas ook niet bij. Het was inmiddels pikkedonker en alleen de mededeling dat de auto blauw was en het kenteken is niet bevorderlijk voor het snel vinden van je auto. Kletsnat was ik inmiddels op het moment dat ik de auto vond. Gelukkig was ik zo slim geweest om een navigatiesysteem te huren want anders was het vinden van mijn verblijf een hele zoektocht geworden. Regen, regen en nog eens regen, onleesbare verkeersborden (in het Grieks en daaronder in het Engels de plaatsnamen) in combinatie met een auto waar alles voor je gevoel aan de verkeerde kant zit..yep op Cyprus rijden ze links, gaf de eerste paar kilometers een spannend gevoel. Gelukkig vond ik zonder al teveel problemen mijn verblijf. De komende dag zou Fasoula – aan de rand van de bergen – mijn uitvalsbasis zijn.

Cyprus | Fasoula

Vandaag vroeg uit de veren. Benieuwd naar het weer…helder geen wolkje aan de lucht. Jammer genoeg zal dat in de loop van de ochtend veranderen. Eerst boodschappen doen. In de kleine dorpswinkel vind je producten die je bij ons in Nederland echt niet meer vind. Voor zo’n winkel in een klein dorpje heeft hij een verrassend breed assortiment. Het enige wat ik niet kan vinden is vers brood. Voor de rest heb ik alles wat ik nodig heb.
Tijdens het ontbijt begint het weer aardig te regenen. Dit was nu niet wat ik gehoopt had. Hoe dan ook, het is niet anders. In de verte zie ik echter blauwe lucht. Dit geeft hoop voor de rest van de dag. Op naar Limassol. Het weer klaart gelukkig op. Wat me al opgevallen was op diverse weersites, het blijkt echt een behoorlijk verschil uit te maken of je in Fasoula zit of aan de kust in Limassol. Hoewel beide plaatsen maar 8 km. uit elkaar liggen maakt het een wereld van verschil uit.

Cyprus | Limassol

In Limassol schijnt de zon heerlijk. De temperatuur zal in de loop van vandaag naar 20 graden klimmen. Maar voor alle zekerheid toch maar snel een paraplu kopen, je weet het maar nooit.
De auto parkeer op een parkeerplaats net even buiten het centrum maar wel pal naast de boulevard die langs de zee loopt. Eerst – zo als gewoonlijk – een kopje koffie. Nee, nu geen koffie op z’n Cypriotisch maar gewoon een bekende cappuccino.

Cyprus | Limassol

Hoofddoel voor vandaag zijn o.a. een aantal historische gebouwen zoals het kasteel van Limasol. Na de koffie loop ik via de boulevard naar het oude centrum. Heerlijk dat zonnetje en een temperatuur die we in Nederland al geruime tijd hebben moeten missen.

Cyprus | Limassol | St.-Catharinakerk

Als eerste passeer ik de St.-Catherinakerk maar die bewaar ik voor op de terugweg. Nu eerst de lokale Tourist Information zoeken. Helaas deze blijkt i.v.m. vakantie (?) de komende dagen dicht te zijn. Dan maar op gevoel en de Capitool gids verder. Ik loop een winkelstraat in die zich helemaal op toeristen richt. Jammer genoeg voor de lokale winkeliers er lopen nauwelijks toeristen rond vandaag.
Als eerste krijg ik de Agia-Napakathedraal in het vizier. Waar vorig jaar in Matla zowat alle kerken dicht waren op deze dag, was de kathedraal wel open. Dus even naar binnen om een glimp op te vangen het interieur van deze orthodoxe kerk. Ze blijken aan de binnenkant inderdaad heel anders dan de kerken die ik in Nederland gewend ben.

Cyprus| Limassol | Agia-Napakathedraal

Eenmaal weer buiten zie ik de minaret van de grote moskee. Nou ja ‘groot’ moet je relatief zien. Groot in mijn ogen zijn de Haya-Sophia en de Blauwe moskee in Instanbul. Deze moskee heeft een zeer bescheiden omvang als ik hem daarmee vergelijk. Er naar binnen gaan durfde ik niet aangezien er een zeer streng kijkende man bij de ingang zat.

Cyprus | Limasol | Grote Moskee

Op naar het kasteel van Limassol. Ook hier weer een bescheiden kasteel in omvang en vooral gesloten in letterlijke en figuurlijke zin. Opvallend is de renovatie van de oudste wijk van Limasol. Bijna alle panden worden of zijn onderhanden genomen en het moet gezegd worden, het ziet er allemaal prachtig uit zonder dat het authentieke karakter verloren is gegaan. De investering in de paraplu was niet voor niets. Tijdens mijn rondje om de kathedraal gingen de hemelsluizen weer even open. Het leverde wel een paar foto’s met een mooie regenboog op. Zo snel als de regen op kwam zetten was hij ook weer verdwenen.

Cyprus | Limassol | Kasteel van Limassol

De volgende stop zou de oude haven moeten worden. Jammer, hier was niet bij te komen omdat ook hier de renovatie woede heeft toe geslagen. De hele haven was afgezet met schuttingen die laten zien hoe het er allemaal uit moet gaan zien. Jammer maar vooruitgang kent zijn prijs ;-).

Cyprus | Limassol | Oude haven

Nu op zoek naar de centrale markt en het gemeentehuis. Waar het toeristische deel ongekend rustig was, zo hectisch en druk was het in het ‘moderne’ centrum van de stad. Het leek wel of alle mensen zich hier verzameld hadden. Pfff….snel weg. Via, via ben ik binnendoor weer naar de auto gelopen. Maar eerst nog even de St.-Catharinakerk bezoeken en nog even van het uitzicht en de ondergaande zon aan de zee genieten. Het einde van de eerste echte vakantiedag naderd.

Cyprus | Limassol

Wat vandaag verder bijzonder opviel waren de bedelaars rond de terrassen, die in ruil voor een gezongen kerstliedje een almoes wilden. Soms waren het hele gezinnen die voorzien van schamele instrumenten op die manier hun kostje bij elkaar probeerden te scharrelen.