Oberhausen | Gasometer – Magic Places | CentrO

Zaterdag 29 oktober 2011. Vandaag heb ik een wel heel bijzondere tentoonstelling bezocht in Oberhausen, nl. Magische Orte (Magische oorden/Magic places) in een heel bijzondere gebouw, de Gasometer.

Oberhausen | Magische Orte

De tentoonstelling „Magische Orte – Natuur- en cultuurmonumenten uit de wereld“ toont voor de eerste keer de wonderen van de natuur en cultuur in een gezamelijke tentoonstellling gelijkerwijze als belangrijke scheppingen van onze planeten. Ze leidt de bezoekers door de afgelegen woestijnen en gebergten, door oerwouden en betoverende tuinen, in tempels en paleizen – daarheen waar de geschiedenis van onze aarde levend wordt.

Oberhausen | Magische Orte

Hoogtepunt is de 40 meter hoge sculptuur „regenwoudboom“. Deze “levensboom” verandert de gigantische, 100 meter hoge binnenruimte* van het voormalige gasreservoir in een “kathedraal van de natuur”. Deze staat symbool voor de schoonheid en grootsheid, maar ook voor de kwetsbaarheid van de natuur.

* Klik hier om naar de website van de Gasometer te gaan. Klik in deze website op de afbeelding – rechts op de pagina – met het bijschrift ‘Panorama-Ansicht des Gasometer-Innenraums mit der Installation LichtHimmel von Christina Kubisch’ voor een 3D flash presentatie van het interieur.

Oberhausen | Magische Orte | Regenwoudboom

Los van de tentoonstelling is de Gasometer een bezoek op zich zelf waard. De Gasometer is meer dan alleen een industrieel monument. Eind jaren 20 van de vorige eeuw gebouwd, herinnert Europa’s grootste schijfgasreservoir, waarin vroeger cokesgas werd opgeslagen, indrukwekkend aan de zware industrie, die langer dan een eeuw een stempel op het Ruhrgebieddrukte.

Oberhausen | Magische Orte | Regenwoudboom gezien vanaf 110 meter hoogte

Wie de Gasometer betreedt, krijgt een indruk van de ingenieuze kunst en de technische prestaties van de industrialisatie. Gelijktijdig groeit de fascinatie voor het onvergelijkbare ruimtegevoel van deze gigantische „katedraal van de industrie“.

Oberhausen | Magische Orte

De Gasometer ligt dicht bij CentrO, dit is een van de grootste winkelcentra in Europa.  Over dit winkelcentrum kan ik kort zijn, druk, lawaaierig en groot. Leuk om ‘even’ door heen te lopen en daar is het voor mij ook bij gebleven. Voor degene die opzoek is naar dit soort van vertier zal het een paradijs zijn….maar niet voor mij.