Normandië | Colleville-sur-Mer | Omaha Beach | Pointe du Hoc

Donderdag 18 augustus 2011. Vandaag terug naar huis. Ik maak een omweg via Normandie om een deel van de stranden te bezoeken waar in 1944 de bevrijding van Europa is begonnen door de start van ‘Operatie Overlord‘.

Normandië | Colleville-sur-Mer

Als eerste doe ik de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer aan. Deze begraafplaats – Normandy American Cementery and Memorial – ligt boven een van de stranden – Omaha Beach – waar de invasie die een eind aan de Tweede Wereldoorlog maakte is begonnen.

Normandië | Colleville-sur-Mer

Via een trap op de begraafplaats daal je af naar ‘Omaha Beach‘. Nu, op deze heerlijk zonnige dag is het moeilijk voor te stellen welk inferno zich tussen 6 (D-Day) en 8 juni 1944 zich hier moet hebben afgespeeld. Nadat ik ‘Omaha Beach’ bezocht heb loop ik over de begraafplaats en mijmer over het feit dat ik hier in alle vrijheid mag/kan rondlopen dankzij de mannen en vrouwen die hier voor hun leven gegeven hebben.

Normandië | Omaha Beach

Na Colleville-sur-Mer ga ik na mijn laatste bestemming hier in Frankrijk, n.l. Pointe du Hoc. Pointe du Hoc is voor degene die de film ‘The longest day/de langste dag‘  gezien hebben een bekende plek waar Amerikaanse Rangers met ware doodsverachting een huzarenstukje geleverd hebben. Klik hier voor de scène uit de film The Longest day over Pointe du Hoc. Als je het grote aantal bomkraters ziet in het landschap dan vraag je je af hoe de mensen die hier gelegerd waren dit überhaupt hebben kunnen overleven.

Normandië | Pointe du Hoc

Aan alle (mooie) dingen komt een eind, dus ook aan deze prachtige vakantie in m.n. in Bretagne en als laatste in Normandië. Ik heb veel gezien, veel indrukken opgedaan en genoten van La Douce France.