Bretagne | Mont Saint-Michel | Le Vivier sur Mer | Cancale

Maandag 15 augustus. Vroeg uit de veren want een bezoek aan Mont Saint-Michel (MSM) moet je vroeg beginnen. Jaarlijks brengen er zo’n 6 miljoen mensen een bezoek aan MSM, na Parijs is dit de drukst bezochte bestemming in Frankrijk. Parkeren bij MSM doe je in op een parkeerplaats rondom MSM. Let wel op, deze parkeerplaatsen lopen onder water tijdens vloed. Overigens staat per parkeerterrein aangegeven wanneer deze onderstroomt door de vloed.

Bretagne | Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst. Het is bijna niet te geloven wat men hier in de middeleeuwen voor elkaar gekregen heeft. Het meest indrukwekkend is een bezoek aan de Abdij die boven op MSM ligt. Ik kan iedereen aanraden om naar boven te klimmen en een bezoek aan deze abdij te brengen.

Bretagne | Le Mont Saint-Michel

Gelukkig was ik vroeg op MSM want nadat ik de route door de abdij afgelegd heb kom ik weer in het toeristische MSM dat inmiddels helemaal vol gelopen is met toeristen uit de hele wereld. Snel weg….hoewel dat door de enorme mensen massa nog niet mee valt. Tja, 6 miljoen bezoekers per jaar leveren gemiddeld zo’n kleine 16.500 per dag op. Ik weet niet of dit aantal vandaag gehaald is maar het leek er wel op.

Bretagne | Mont Saint-Michel

Als eindbestemming voor vandaag heb ik gekozen voor Cancale. Ik volg de weg langs de zee en kom uiteindelijk net voor Le Vivier sur Mer langs een dijkje waarlangs molens staan en besluit hier even te pauzeren. Opvallend is het enorme verschil tussen eb en vloed. De zee heeft zich enorm terug getrokken en ik zie talloze mensen die opzoek zijn naar mosselen en oesters.

Bretagne | Le Vivier sur Mer

De reis wordt vervolgt via de D155 om via de toeristische route bij de haven van Cancale uit te komen. Een opmerkelijke aanblik leveren alle boten die schuin zijn gevallen als gevolg van eb. De zee heeft zich hier meer dan een kilometer terug getrokken.

Bretagne | Eb in Cancale

Cancale was van oudsher een vissersplaats maar men is in de afgelopen jaren omgeschakeld naar de oesterteelt. Indrukwekkend zijn de oesterbanken die als gevolg van ebdroogliggen en waar je zo naar toe kunt lopen. Aan het einde van de haven vind je talloze oesterkramen waar je tegen een ongekend lage prijs (6 grote oester voor € 3,25) verse oesters kunt eten. Het grappige is dat iedereen de oesters eet op de kademuur en de oesterschelpen omlaag gooit. Er liggen complete bergen met oesterschelpen.

Bretagne | Oesterbanken in Cancale

Terug bij het hotel besluit ik om gebruik te maken van het ‘gouden uur’ zoals dat in fotografie termen genoemd wordt en rijdt door naar het sluizencomplex van Hédé.