Varen op het Grevelingenmeer en Blokarten aan de kust

Woensdag 22 juni 2011. Voor mijn werk maak ik vaak leuke dingen mee als onderdeel van mijn werkzaamheden, vandaag gaan we met collega’s op pad. Het enige dat we wisten was dat we ons zouden treffen in het clubhuis van de Watersport Vereniging Ouddorp.

Nu kende ik Ouddorp omdat ik in een ver verleden daar wel eens een korte vakantie heb door gebracht. Wat er verder nog in de cryptische anoncering van deze bijeenkomst stond was dat we reserve kleren moesten meebrengen. De verwachting was dat er iets op of om het water zou plaats vinden, ik had dan ook geen enkel idee wat er op het programma stond. Binnen ons bedrijf lieten de mensen die iets wisten niets los.

Dus in alle vroegte naar Ouddorp. De inloop zou volgens het programma tussen 09.30 en 10.00 uur liggen. Maar…..door een ernstig ongeluk in de Botlek tunnel werd iedereen die vanuit de kant van Rotterdam moest komen opgescheept met mega lange files. Dat het programma dus later startte zal dan ook niet verbazen. Tot op dat moment overigens nog altijd geen idee wat er stond te gebeuren. Wat ik wel wist dat een aantal van mijn collega’s watersport minded zijn en ze (zeil/motor)boten hebben. Na de koffie en het inleidend praatje zijn we met z’n allen aan boord gegaan van drie verschillende boten, nl. een motorboot, een zeilboot en een sloep.

Vanuit de haven van Ouddorp werd koers gezet over het Grevelingenmeer richting Port Zélande. Het weer zag er overigens voor een landrot als ik ben niet al te best uit, geen spatje zon te zien. Wel ontzettend mooie donkere wolken. Een dreigende lucht van jewelste en een in mijn ogen behoorlijke wind, degene die overigens op de zeilboot zaten vonden dit allang prima. Na een vaartocht van ca. 45 minuten meerden we aan in de haven van Port Zélande. Mensenkinder wat een boten de een nog fraaier als de ander. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Van de standaardboten tot en met houtenboten en een futuristische catamaran.

Langzamerhand werd duidelijk wat we gingen doen, nl. Blokartenof op zijn Nederlands gezegd strandzeilen. Wauw…voor een Limburger een ongekende ervaring. Overigens niet alleen voor mij als Limburger. Voor veel collega’s van mij bleek dit ook een ontzettend leuke ervaring te zijn. Na een korte instructie zijn we allen gewapend met een helm op ons hoofd aan het avontuur Blokarten begonnen. Dat e.e.a. niet geheel van gevaar ontbloot is bleek wel toen iemand van de groep die naast ons een het Blokarten was  een vreselijke smak maakte en met zijn/haar kart compleet over de kop sloeg. De persoon in kwestie heeft zo’n 10 minuten groggy naast zijn kart gezeten. Zo’n helm draag je dus niet voor niets.

De snelheden bij het Blokarten kunnen behoorlijk oplopen en het leuke was om het randje op te zoeken zodat je op twee van de drie wielen die onder zo’n Blokart zitten heerlijk over het strand kunt speren. Sommige van mijn collega’s hebben zo’n laat ik het maar een Blokart Wheely noemen tot belangrijkste doel gemaakt….en helaas voor sommigen ging dat ook wel eens verkeert.

De lucht zoals je kunt zien in mijn foto’s was behoorlijk dreigend en op een gegeven moment viel de regen dan ook met bakken uit de lucht. Echter kort daarna ging de zon schijnen en wind zwol aan tot windkracht6 á 7. Je kunt je voorstellen dat dit in combinatie met het Blokarten voor sommigen de ultieme uitdaging was om met de Blokart aan de gang te gaan.

Na een afsluitende borrel aan het strand ging de reis weer terug naar de haven van Ouddorp. Dat dit met windkracht 6 á 7 in een boot een aardige uitdaging is spreekt voor zichzelf. Opvallend verschil met de ochtend was de zon. Vergelijk de foto’s op het einde van dag maar eens met de foto’s die gemaakt zijn aan het begin van de dag. Ze zijn op dezelfde plek gemaakt in de haven van Ouddorp maar het verschil tussen wel/geen zon is enorm. De foto’s zijn als HDR foto’s gemaakt.