3D Fotografie

Maandag 6 juni 2011. Ik heb inmiddels diverse fotoblogs op mijn naam staan, mijn gewone fotoblog, een HDR fotoblog, een TiltShift en een Video blog. Bij deze ga ik een nieuw experiment op fotogebied aan nl. de 3D fotografie. Hiertoe heb ik een nieuwe fotoblog geopend, n.l. Jos’3D Fotoblog.

3D | Wuppertal

De 3D foto’s die je daar zult gaan tegenkomen zijn via software gemanipuleerde foto’s, dit omdat ik geen fotocamera c.q. lenzen heb die 3D foto’s kunnen maken. Via het internet ben ik op zoek gegaan naar software waarmee je een 2D foto kunt omzetten naar 3D foto een zogenaamde ‘anaglyph‘.

3D | Wuppertal

Anaglyph is een methode om stereofoto’s te bekijken. Bij anaglyph worden twee aparte beelden over elkaar getoond, een rood beeld voor het linker- en een cyaan beeld voor het rechteroog. Deze beelden worden bij het bekijken weer gesplitst, door ze met een speciale bril te bekijken. Deze zogenoemde ‘anaglyphbril’ (een brilletje met een rood filter links, en een cyaan filter rechts) filtert uit de anaglyphafbeelding twee verschillende beelden. Het linker oog ziet alleen het beeld in rood, en het rechteroog ziet alleen het beeld in cyaan (groen plus blauw). In vroegere toepassingen werd nog gebruikgemaakt van groen als filterkleur, tegenwoordig is cyaan de meest gebruikte kleur.

3D | Wuppertal

Voor de eerste 3D vingeroefening heb ik een aantal foto’s genomen uit mijn fotoserie ‘Wuppertal, Schwebebahn, Dierentuin’ van het afgelopen weekend.

3D | Wuppertal

Onderstaand de eerste 3D foto’s. ik ben benieuwd naar jullie reactie(s) op deze foto’s. Overigens moet je om het stereoscopische effect te kunnen zien wel over een 3D-brilletje beschikken.