Arcen | Blitterswijk

Zondag 8 mei 2011. Moederdag en fantastisch weer. Het kwik bereikt vandaag weer zomerse temperaturen daarom ga ik vandaag verkoeling zoeken (dicht) bij de Maas. Mijn tocht gaat via het rozendorp Lottum naar Blitterswijck. In Blitterswijck ligt langs de Maas een heel leuk terras, nl. dat van Tante Jet aan de Maas.

Tante Jet afficheert op haar eigen website dat haar terras op een van de mooiste plekjes aan de Limburgse Maas ligt….en ik mag zeggen, daar is geen enkel woord van overdreven. Niet alleen dat Tante Jet een mooi gelegen terras heeft, Tante Jet bestiert ook (watersport) camping ‘t Veerhuis. Op het terras is dus altijd wel wat te zien of te beleven. Dan zijn het jetski’s die men een behoorlijke vaart langs scheuren dan weer waterskiërs of de talloze pleziervaart boten die naar gelang hun vermogen langs ‘glijden’ dan wel ‘haasten’.

Na een heerlijke ontbijt/brunch ga ik verder naar Arcen. Arcen is bekent voor zijn Kasteeltuinen maar dat is vandaag niet mijn hoofddoel. Arcen heeft namelijk veel meer leuke dingen te bieden.  Naast een thermaalbad, een bungalowpark en de zogeheten “Kasteeltuinen” van Kasteel Arcen trekt het dorp ook toeristen door de plaatselijke bierbrouwerij, waar Hertog Jan gebrouwen wordt en graanbranderij “de IJsvogel” waar van de overgebleven mout jenevers en likeuren gebrand worden.

Als eerste bezoek ik Graanbranderij de IJsvogel. Graanbranderij de IJsvogel is voor mij het hoogtepunt van vandaag. Ik kan dan ook iedereen aanraden om tijd te nemen deze graanbranderij te bezoeken en zeker te kiezen voor de rondleiding  – zo kome je namelijk op de twee verdiepingen waar het eigenlijk allemaal om te doen is, en natuurlijk om er een van de vele versnaperingen te nuttigen.

Daarna gaat de tocht verder naar de Maas. Als ik bij de Maas aankom, vaart net de Maashopper binnen om aan te meren in het kleine haventje van Arcen. Altijd een mooi gezicht om zo’n  – voor mijn begrippen  – grote boot te zien.  De Maashopper is een (fiets)pendeldienst die vaart tussen Baarlo en Blitterswijck.

Via de Maaskant loop ik bij IJssalon Clevers binnen. Om via de voorkant van de zaak uit te komen op de markt van Arcen. Als je van ijs houdt,  dan is IJssalon Clevers een must om die te bezoeken en te proeven van het enorme assortiment aan ijs dat men daar maakt.

Vervolgens wandel ik door het dorp naar een van de bekendste attracties van Arcen, de Kasteeltuinen. De Kasteeltuinen zijn aangelegd rondom het voormalige kasteel van Arcen. De kasteeltuinen zelf bezoek ik vandaag niet maar loop wel de Kasteelhof/binnenplaats op om de sfeer even te proeven.

De foto’s in deze serie zijn allemaal van RAW formaat omgezet naar HDR foto’s op basis van één enkele foto. De foto’s krijgen door deze aanpak een dramatisch surrealistisch karakter. De een houdt ervan de ander zal ze spuuglelijk vinden. Feitelijk ben ik wel benieuwd naar de mening van de bezoekers van mijn fotoblog.