Trier (D) | Stadswandeling

Jos Saris Foto - IMG-2031 - 26 jun 2011 - Trier - Stadswandeling - WaterMarked

Picture 1 of 125

Zaterdag, 23 april 2011. Weer zo’n prachtige dag om iets te ondernemen. Vandaag gaat de reis naar Trier de oudste stad van Duitsland.  Trier ligt aan de Duitse Moezel op de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Mede door deze ligging en zijn prachtige gebouwen, monumenten en historische overblijfselen is het een mooie locatie om foto’s te gaan maken. De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr.. De stad heette oorspronkelijk Augusta Treverorum en was bedoeld als hoofdstad van de Romeinse provincie Belgica Prima. Gedurende enige tijd was Trier de hoofdstad van het hele West-Romeinse Rijk.

Trier | Porta Nigra

Mijn stadswandeling start bij de Porta Nigra. Deze ‘zwarte poort’ was origineel heldergeel, maar door de vervuiling werd ze zwart. Dit is goed te zien op de foto’s. Op het plein voor de Porta Nigra is het razend druk en er worden veel foto’s geschoten van dit opmerkelijke gebouw. Ten tijde van het Romeinse rijk was dit het hoogste gebouw. Nog opmerkelijker is het dat de stenen waaruit het is opgebouwd niet met cement of beton aan elkaar zijn vastgezet maar door metalen verbindingen (hier en daar zijn die ook zichtbaar).

Trier | Interieur St. Paulin | HDR

Vanaf de Porta Nigra gaat mijn wandeling niet het centrum in, mijn wandeling gaat eerst naar St. Paulin, een barokkerkje dat helemaal buiten het centrum ligt. Het is een stukje lopen maar ik kan iedereen aanraden dit fantastisch mooie kerkje te bezoeken. In deze kerk heb ik naast gewone foto’s een aantal HDR foto’s genomen. Bij deze wil ik de pastoor van de St. Paulin bedanken voor zijn toestemming om vanaf en op het koor foto’s te mogen maken. Vergeet als je in dit kerkje bent niet de crypte en het kerkhof te bezoeken. Beroemd zijn de fresco’s van Christoph Thomas Scheffler die hij aangebracht heeft in dit kerkje. Klik hier voor de HDR foto’s van de St. Paulin.

Trier | Interieur Porta Nigra

Terug naar de Porta Nigra om deze van binnen te bezoeken. Via het museum Simeonstift krijg je toegang tot de Porta Nigra. Via een wenteltrap zijn alle verdiepingen en bijna alle ruimtes bereikbaar. Bij het beklimmen van de wenteltrap krijg je ontzettend veel respect voor de wijze waarop de Romeinen destijds dit gebouw hebben neergezet. Ondanks dat de bestemming in het verleden een aantal keren gewijzigd is blijft het onmiskenbaar de atmosfeer van de Romeinen uit ademen.

Trier | Dom | HDR

De wandeling gaat via de Hauptmarkt met zijn Petrusbron naar de Dom en de Liebfrauenkirche.  De Dom was ooit tweemaal zo groot, doch verschillende malen vernield en weer herbouwd. De Dom staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Dom heeft twee koren, waarvan eentje met een bedevaartommegang, de Heilige Rok kapel. Naast de Dom ligt de Liebfrauenkirche uit 1260. Deze wordt op dit moment gerestaureerd en is niet toegankelijk voor publiek. Als je in de Dom bent vergeet dan niet via een zijdeur naar naar de kruisgang te gaan.

Trier | Basilica | HDR

Via de Liebfrauenstrasse en de Mustorstrasse loop ik naar de Basilica en het Keurvorstelijk Paleis. De Basilica was in de Romeinse tijd de grootste overdekte ruimte in die tijd. Ten tijde van Keizer Constatijn die dit gebouw liet bouwen als kroonzaal waren de wanden en vloeren met wit marmer bekleedt. Het gebouw is nu heel sober ingericht en bestaat feitelijk alleen uit baksteen en hout. Als je in de Basilica staat voel je nog altijd de grootsheid van dit gebouw.

Trier | Keurvorstelijk Paleis

Naast/achter de Basilica ligt het Keurvorstelijk Paleis. Dit kasteel werd gebouwd in 1756 door keurvorst Philipp von Walderdorff. Het werd nooit afgewerkt want de Basilica staat in de weg. Rond het Paleis ligt een behoorlijk groot park dat door de locals wordt gebruikt om heerlijk te zonnen, te barbecueën en wat nogal niet meer.

Trier | Kaisersthermen | HDR

Aan het einde van dit park liggen de Kaisersthermen. Zo op het eerste gezicht lijken de Kaisersthermen van buiten niet echt spectaculair tot dat je naar binnen gaat. Het bijzondere van deze thermen is dat je door de onderaardse gangen kunt lopen wat het op zichzelf weer tot een bijzondere ervaring maakt.

Trier | Zollkran

Via het de buitenkant van het centrum loop ik naar het geboortehuis van Karl Marx. Karl Marx is in Trier geboren. Na het Karl Marx-huis vervolg ik mijn weg naar de Römerbrücke en de Zollkränen. De Römerbrücke ten spijt, ik vond hem tegen vallen in vergelijking met alle andere mooie dingen die ik vandaag al gezien heb. Tja, dat kan ook gebeuren. Langs de Moesel vervolg ik mijn wandeling om langs de Zollkränen te komen. De goederen werden door deze kranen in de schepen geladen en gelost. De ene kraan dateert van 1413 en de andere van 1774. Het waren  eigenlijk tolkranen die de belasting in natura uit de schepen losten. De armen kunnen niet bewogen worden, wel het dak.

Trier | Drie-Koningen-Huis

De wandeling  door Trier zit er bijna op. Terug het centrum in. Ik heb tot nu toe een van de markantste gebouwen van de stad links laten liggen, nl. de St. Gangolf. Pech, de toegangspoort is afgesloten. Nu rest nog een doel nl. één van de oudste stenen huizen in Duitsland zoeken. Dit is het zgn. Drie-Koningen-Huis dat in de buurt van de Porta Nigra ligt. Ik ben er in het begin van mijn wandeling straal aan voorbij gelopen. Het Drie-Koningen-Huis ligt inderdaad op een steenworp afstand van de Porta Nigra en zo is de stadswandeling door Trier letterlijk en figuurlijk afgerond. Ondanks dat ik vandaag veel gezien heb ben ik mij er bewust van dat ik meer niet gezien heb dan wel. Dus nog maar eens een keer terugkomen.

Bovenstaande YouTube videoanimatie bevat een compilatie van de foto’s die gemaakt zijn in Trier. Als je over een 3D bril beschikt kun je deze videoanimatie ook in 3D bekijken door na het starten van de video rechts beneden in de YouTube window eerste op ‘Change Quality’ (het tandwieltje) te klikken en daarna op 3D te klikken. De 3D optie optie werkt niet op een iPad en/of iPhone.

Trier | Pseudo HDR Foto’s

 

Title: Trier

Google Maps

[map z=”5″ kml=”http://www.google.com/maps/ms?authuser=0&vps=2&hl=nl&ie=UTF8&msa=0&output=kml&msid=212243281764689152224.0004b818f09f5a5e1c29f” marker=”yes” w=”700″ h=”450″ maptype=”TERRAIN”]