Markermeer | Zeilen op de Res Nova

Jos Saris Foto - IMG-1613 - 27 jun 2011 - Zeiltocht - Res Nova - WaterMarked

Picture 1 of 119

Vrijdag, 15 april 2011. Vandaag staat zeilen op het Markermeer op mijn programma. Via en voor mijn werk heb ik een aantal zakelijke relaties uitgenodigd om vandaag op het Markermeer te genieten van een zeiltocht, het weer, water en (gelukkig ook ) de zon en om elkaar op een ontspannen en informele wijze te leren kennen. De Res Nova is voor vandaag de plek waarop dit allemaal gebeurd. De Res Nova is een Groninger Tjalk uit 1895 die zorgvuldig gerestaureerd is. Samen met de bemanning Sjak (de schipper), Saskia (de scheepsmaat), Janneke (de scheepshond) en Maarten (de verzorger van de innerlijke mens) gaan we vandaag zeilen op het Markermeer.

Res Nova | Hijsen van het grootzeil

Na een korte kennismaking met de bemanning en elkaar steken we van wal. Op de motor wordt de Res Nova door de schipper Sjak buitengaats gebracht. Tegelijkertijd volgt de uitleg door scheepsmaat Saskia wat er vandaag allemaal verwacht wordt van de ‘tijdelijke bemanning’ van het schip. Niet lang daarna is het handen uit de mouwen steken voor de ‘tijdelijke bemanning’. Verdeeld over verschillende zeilen moet ca. 200 m2 zeil gehesen worden. Geen eenvoudige klus zal blijken, de hoofdmast is vorige week compleet opnieuw in de lak gezet waarbij iets niet helemaal op de plek is gekomen waar het had moeten komen. Dit probleem wordt snel en vakkundig door de ‘crew’ opgelost.

Res Nova | Bollende zeilen

Nadat alle zeilen gehesen zijn en het warempel ook nog is gaan waaien wordt op het dek de lunch geserveerd die er vervolgens gretig in gaat. Na ‘hard werken’ moet de innerlijke mens natuurlijk versterkt worden. Verspreid over de boot worden gesprekken met elkaar gevoerd en leren de mensen elkaar (beter) kennen. Met de wind in de zeilen, het is een beschaafde windkracht 2 en soms 3, bollen de zeilen en de boot komt af en toe een beetje schuin in het water te liggen wordt koers richting Amsterdam gezet.

Res Nova | Vast sjorren van het grote zeil

Zo halverwege de middag wordt de steven van de Res Nova weer richting de thuishaven (de Bataviahaven in Lelystad) gekeerd. Nog even mag de ‘tijdelijke bemanning’ genieten van het heerlijke weer. Dat er volop genoten wordt kun je zien als de vele lachende gezichten op de foto’s ziet. Was het optuigen van de zeilen een behoorlijk karwei, het inhalen van de zeilen is zowaar nog een grotere klus. Het is nu werkelijk alle hens aan dek. Het strijken van de zeilen is zo gepiept maar het netjes vast maken en opbergen is andere koek. Nadat de zeilen gestreken zijn wacht de ‘tijdelijke bemanning’ en beloning in de vorm van borrel en hapjes die in de volle zon op het dek worden geserveerd.

Res Nova | Aanmeren

Net voor dat wij de haven binnen varen komt ons een driemaster tegemoet die volledig is opgetuigd. Een indrukwekkend gezicht en nog indrukwekkender is het idee dat men vroeger met dit soort schepen de wereldzeeën heeft bevaren. Terug naar de Res Nova. We varen inmiddels de haven binnen en de volgende uitdaging staat er voor de schipper aan te komen. De schepen in de Bataviahaven hebben geen vaste ligplaats. Als gevolg daarvan moet de Res Nova tussen twee schepen worden afgemeerd met naar ik zo inschat 1,5 meter vrije ruimte aan de boeg en hek kant van het schip. Waarlijk geen geringe prestatie om dit in no-time en zonder kleerscheuren voor elkaar te krijgen.

Res Nova | Einde van een mooie dag

Zoals Toon Hermans het ooit zo mooi verwoord heeft er is ‘een tiet van komen en een tiet van gaan’. De tiet van gaan is gekomen voor ons. Los van de contacten die men vandaag aan boord van de Res Nova heeft opgedaan vertrekt iedereen met een voldaan en ontspannen gevoel en de meesten ook met een ‘gekleurde toet’. Deze prachtige dag eindigt na het uitspreken van een dankwoord namens de ‘tijdelijke bemanning’ van de Res Nova aan de vaste bemanning van de Res Nova voor de gastvrijheid, de leerzame momenten (althans voor sommigen) en de behouden thuiskomst. Op 2 september 2011 zal deze zeiltocht op de Res Nova een vervolg krijgen waar ik in ieder geval naar uitkijk!

Video animatie foto’s

Foto reportage