Brussel | Stadswandeling | Van Atomium tot Chinees Paviljoen

Brussel | Atomium

Zaterdag, 9 april 2011. De weersverwachting voor dit weekend is perfect. Dus…..er op uit met mijn fotocamera. Vandaag staat Brussel op mijn programma, maar dan niet het centrum van Brussel met zijn Manneke Pis, nee van vandaag kies ik ervoor om naar een van de buitenwijken van Brussel te gaan. Ik ga een stadswandeling maken rondom het Atomium. Op de foto’s zul je zien dat dit een ander Brussel is dan de meeste zich voorstellen. De informatie voor mijn wandeling haal ik zoals zo vaak op bij www.reisroutes.be.

Atomium | Fantastisch uitzicht

Hoewel de weersvoorspelling er goed uitzien voor vandaag blijkt het weer toch anders te zijn dan verwacht. ‘s Ochtends was het best wel koud en grauw, gelukkig veranderde het weer in het begin van de middag en werd het alsnog een zonnige dag. Dit zie je ook goed terug in de foto’s. Voordeel is wel dat ik van het Atomium nu totaal verschillende foto’s heb. Omdat het in de ochtend fris en grauw was heb ik besloten om het Atomium eerst van binnen te bezoeken in de hoop op beter weer in de loop van de dag.

Atomium | Liftschacht

Als je het Atomium van binnen bezoekt heb je twee keuzes, nl. met de lift omhoog naar het panoramaterras of met de roltrappen omhoog om het Atomium van binnen te bekijken. Ik heb ervoor gekozen om als eerste omhoog te gaan naar het panoramaterras omdat de rij met wachtenden nog niet zolang was en ik er hooguit een minuut of 10 heb moeten wachten om 102 meter omhoog te gaan. In de lift kan ik iedereen aanraden om omhoog te kijken, het dak van de lift is doorzichtig en je hebt een mooi uitzicht op de binnenkant van de liftschacht. Boven aangekomen heb je bij mooi weer een adembenemend uitzicht over Brussel. Helaas was het vandaag bewolkt en grauw maar het uitzicht was daarom niet minder adembenemend.

Atomium | Verbindingstrap

Vervolgens weer met de lift omlaag om daarna en via de trappen en roltrappen het Atomium te verkennen. Het Atomium is in 1958 gebouwd als onderdeel van de Wereldtentoonstelling en het was de bedoeling om dit gebouw maar een halfjaar te laten staan. De praktijk is anders blijkt. Het Atomium stelt een 165 miljard voudige vergroting voor van een ijzerkristal en bestaat uit negen bollen met een doorsnede van 18 meter. Van deze negen bollen zijn er 5 te bezoeken door het publiek. De bovenste bol bevat het panoramaplatform en een restaurant, de middelste bol bevat een cafetaria. De eerste bol bevat een permanente tentoonstelling over het Atomium daarnaast is een bol ingericht als ‘Kid’s World’, de overige bol worden gebruikt voor wisselende exposities.

Brussel | Eeuwfeestpaleis

Na mijn bezoek aan het Atomium gaat mijn wandeling even terug naar mijn auto om een jas te pakken. Zoals gezegd was het weer nogal frisjes. Via de Eeuwfeestpaleizen loop ik terug naar het Atomium om van hieruit tussen het Ossegempark en het Lakenpark naar het Amerikaans Theater te lopen. In dit Amerikaans theater zijn op dit moment de VRT studio’s gevestigd. Opvallend is dat op dit stuk van de wandeling ontzettend veel zwerfvuil in de parken en op straat ligt. Jammer want het is een ontzettend mooie omgeving.

Brussel | Chinees Paviljoen

Ik vervolg mijn wandeling naar het Chinese Paviljoen en de Japanse Toren. In tegenstelling tot het Amerikaanse Theater zijn het Chinese Paviljoen en de Japanse Toren géén overblijfselen van de Expo in 1958. Het verhaal gaat dat Koning Leopold II deze gebouwen gezien en gekocht heeft tijdens de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Hoe dan ook, het zijn twee zeer markante gebouwen met daarin exposities over Aziatische kunst. Het Chinese Paviljoen heb ik niet van binnen bezocht maar wel de Japanse Toren. Alhoewel, de toren kom je niet echt in maar wel de gebouwen die aan de voet van de toren staan. De Japanse Toren is omgeven door een kenmerkende Japanse Tuin. Hier waan je je echt in het buitenland.

Brussel | Monument Koning Leopold I

Via een drukke weg gaat mijn wandeling verder. Je loopt langs de Koninklijke Serres. Deze kennen helaas maar een beperkte openstelling, meer als de daken die uittronen boven een meters hoge muur zie je er niet van. Vervolgens kom je aan bij het Koninklijk Paleis, het Paleis van Laken. Tegenover de ingang van het Koninklijk Paleis staat een monument ter nagedachtenis van Koning Leopold I. Helaas is dit monument afgeschermd met een meters hoog hekwerk. Als je om dit monument heen loopt zie je dat een stuk van de rijkelijk Gotische versiering van dit monument is afgebroken, ik weet dus niet of dit ook de reden is dat er een hekwerk omheen staat.

Brussel | Fontein voor het Atomium

Via het Lakenpark loop ik terug naar het Atomium. Ik nader het Atomium nu van de andere kant en kom onderweg een grote fontein tegen die in combinatie met het Atomium een aantal mooie foto’s oplevert. Het Atomium ligt inmiddels volop in de zon en de bollen van het Atomium schitteren in de zon en laten mooie reflecties zien van hetgeen zich eronder afspeelt.

Aanpassing fotoblog

Om te voorkomen dat ik auteursrechten schend zijn de foto’s van deze stadswandeling waarop het Atomium voorkomt aangepast. Het blijkt dat op alle afbeeldingen van het Atomium auteursrechten rusten. Plaatsing van foto’s op fotoblogs mogen wel, echter alleen onder strikte voorwaarden.

 

Title: Auteursrechten |Voorwaarden
Google Maps
[google-map-v3 width=”700″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”ROADMAP” mapalign=”center” latitude=”0″ longitude=”0″ addresscontent=”Belgie, brussel, atomium” showmarker=”true” animation=”DROP” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” bubbleautopan=”false” markerdirections=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]