Genk (B) | Stadswandeling

Zaterdag, 19 maart 2011. Er zijn van die plaatsen waar je heel vaak langs of door heen rijdt zonder de moeite te nemen om de plaats zelf eens te bezoeken. Genk in België is zo’n plaats. Maar niet vandaag! Genk is vandaag mijn doel. Voordat ik een plaats bezoek, probeer ik via internet uit te zoeken wat ik aan achtergrond informatie kan vinden over de plek waar ik naar toe ga. Zo ook bij Genk. Echter helaas pindakaas, over Genk is ondanks zijn rijke (mijn) verleden nauwelijks iets te vinden als het gaat om toeristische informatie.

Wikipedia levert nog de meeste informatie. Hoe dan ook, op naar Genk en dan maar op goed geluk de stad doorkruisen. Eenmaal in Genk aan gekomen heb ik de auto op goed geluk geparkeerd aan de achterkant van Sint-Martinuskerk. Dit blijkt een goudengreep te zijn. Ik loop via het plein voor de kerk zo het stadscentrum in. Wat meteen opvalt is dat Genk nauwelijks ‘oude’ gebouwen heeft maar wel veel recente gebouwen en winkelcentra. A propos winkelcentra, als je wilt winkelen zit je meer dan goed in Genk. Er zijn drie shoppingcentra – 1,2 en 3 – die min of meer in elkaars verlengde liggen.

In de binnenstad vind je overigens nauwelijks groen. Alles is beton en glas, in dat opzicht vind ik Genk niet bepaald een gezellige stad. De stad doorkruisend loop ik richting het Molenvijverpark en het Zonnewijzerpark. In tegenstelling tot het centrum is dit een groene oase aan de zijkant van de stad. Genk heeft overigens pas in het jaar 2000 de titel van stad gekregen. Het Molenvijverpark is een landschappelijk fraai park dat bij mij de associatie met een golfbaan opriep. Aan het einde ervan gaat het park over in het Zonnewijzerpark. In het Zonnewijzerpark staan twaalf unieke zonnewijzers.

Nadat ik het park weer verlaten heb loop ik weer richting centrum en doorkruis de shoppingcentra. In de shoppingcentra kom je allerhande winkels tegen. Wil je een dag winkelen, dan ben je in Genk op de goede plek. Uiteindelijk kom ik bij het Stadhuis van Genk aan.

Hier wacht de mooiste verrassing en het hoogtepunt van mijn dag in Genk. De nieuwe moderne Hoofd-bibliotheek van Genk. Dit gebouw van de Franse architect Claude Vasconi is in 2008 geopend en zeker een bezoek waard. Naast het feit dat deze bibliotheek een van de modernste bibliotheken in België is, is het ook nog eens een bijzonder fraai gebouw zowel aan de buiten als ook aan de binnenkant.