Carnaval in Venlo | Boerenbruiloft | Boérebroélof | Dinsdag

Dinsdag, 8 maart 2011. Wederom een prachtige dag om Carnaval te vieren. Venlo staat vandaag in het teken van de Boérebroélof. De Boérebroélof in Venlo vindt zijn oorsprong in een gebruik uit de Middeleeuwen dat in 1912 met name in Venlo weer in ere hersteld is. Over de achterliggende redenen van dit feest is geen eensluidende verklaring te vinden. Feit is wel dat de revival van dit feest in 1912 voor het eerst in Nederland plaats vond in Venlo. Overigens niet op de dinsdag maar op de maandag. Alle jaren daarna is het feest op dinsdag gehouden.

Carnaval in Venlo | Boérebroélof

Voor wat Venlo betreft is de Boérebroélof een feest van formaat voor jong en oud. De Venlonaar die Carnaval met hart en ziel viert in een uitbundige outfit schakelt tijdens de Boérebroélof geruisloos over op een totaal ander Pekske. Feit is dat de Venlonaren meer geld uitgeven aan hun Boérebroélof outfit dan aan hun Carnavalspekske. Je zult in heel Venlo ook niemand meer in een kleurrijke outfit zien rondlopen, of het moet een verdwaalde toerist zijn die niet op de hoogte is van de Boérebroélof.

Carnaval in Venlo | Boérebroélof

De Boérebroélof vind elk jaar elkaar via eenzelfde stramien plaats. Eerst wordt door de Jocus een lokale vereniging uitgekozen om de Boérebroélof te organiseren. Binnen de grenzen van Venlo is dit een hele eer. Nadat bekent wordt wie de gelukkige is start een minutieuze voorbereiding die zijn hoogtepunt kent op Carnavals dinsdag. In de aanloop naar de Carnaval worden er allerhande activiteiten in Venlo georganiseerd waar het aanstaande Broédspaar acte de precense geeft.

Carnaval in Venlo | Boérebroélof

De grote dag van de Boérebroélof begin met een ‘kôffietuiterie’. Daarna gaat men in een ongeorganiseerde optocht die dwars door de stad loopt naar de markt voor het Stadhuis alwaar het Broédspaar, na een ceremonie waarin getuigen, (suiker) ooms en tantes en ten slotte het bruidspaar op een ludieke wijze aan het massaal toegestroomde publiek wordt voorgesteld. Daarna wordt het bruidspaar in de ‘Onecht verbonden’ door de Burgemeester van Venlo. Vervolgens vindt er een receptie en aansluitend een groot feest plaats.

Carnaval in Venlo | Boérebroélof

De Venlonaar dost zich chique uit tijdens dit feest. De kleur van dit feest is zwart, grijs en wit. Mannen gaan veelal gekleed in rokkostuum dat voorzien is van een prachtige (strop)das met (das)speld en daarbij dragen ze een platte pet, bolhoed of cilinder. Vrouwen dragen kantten hoofddeksels of anders hele fraaie hoeden en dito jurken die opgesmukt zijn met eenvoudige maar sierlijke juwelen en/of kettingen.

 

Bovenstaande YouTube videoanimatie is zowel in 2D als in 3D te bekijken. Als je over een 3D bril beschikt kun je deze videoanimatie in 3D bekijken door na het starten van de YouTube video rechts beneden in de YouTube window eerste op ‘Change quality’ (het tandwieltje) te klikken en daarna op 3D te klikken. De 3D optie optie werkt niet op een iPad en/of iPhone.