Venlo | Hoogwater (deel 2)

Zondag, 9 januari 2011. Gisteren heb ik een fotoreportage over het hoogwater van de Maas in Venlo gemaakt, vandaag deel 2 van mijn hoogwater reportage. Volgens de website van Gemeente Venlo is de waterstand in de loop van zaterdagnacht meer gestegen dan verwacht. Hoe dan ook, er is nog altijd geen reden tot ongerustheid volgens Gemeente Venlo. De piekafvoer zal vannacht worden bereikt. Ik vraag mij af hoeveel is het waterpeil gestegen in vergelijking met gisteren?  Dus weer op naar de Maas om te zien hoeveel het water gestegen is.

Omdat er geen sprake is van een bedreigende situatie volgens de website van de Gemeente Venlo ga ik een kijkje nemen zonder mij ramptoerist te voelen. Eenmaal aangekomen bij de Maas verbaas ik mij over de – in mijn ogen – enorme stijging van het water. Als ik de waterstand vergelijk met die van gisteren dan is volgens mij het water met ongeveer een meter of zelfs meer gestegen.Plekken waar je gisteren nog droog kon staan, staan nu compleet onder water.

 

Trailer Hoogwater in Venlo

 

Je ziet ook dat er nu meer damwanden/schotten geplaatst zijn en dat pompen aan het werk zijn. Ook signaleer ik de eerste ‘bigbags’. Deze worden geplaatst op putdeksel om te voorkomen dat het water daar naar buiten komt. Gisteren hield mijn wandeling langs de Maas op bij de nieuwe Maasboulevard. Hier zie je inmiddels door de stalen damwand water naar binnen komen en er wordt dan ook behoorlijk gepompt om dit water weer in de Maas terug te krijgen.

Vandaag loop ik door tot de Maasbrug  met de Wachters van Shinkichi Tajiri. Hier heb ik een goed uitzicht over de Maas en met name Blerick. Kijkende richting Zuiden zie je alleen water zover het oogt rijkt. Ik ben benieuwd of de Wachters de stad kunnen beschermen tegen het wassende water. Gelukkig scheen vandaag af en toe de zon door de wolken en waaide het een stuk minder dan gisteren. Water en zon leveren altijd mooie plaatjes op. Na mijn bezoek aan de Maas loop ik via de markt met zijn ‘oude stadhuis’ terug naar huis.

 

FOTO EN VIDEO COMPILATIE HOOGWATER VENLO