Malta | Blue Grotto | Valletta

Dinsdag, 28 december 2010. Vandaag vroeg uit de veren want ik wil de Blue Grotto in Wied iz-Zurrieq bezoeken. Hiermee volg ik de tip op die ik zondag kreeg van de vriendelijke bus inspecteur. In de reisgids heb ik gelezen dat de grotten aan het eind van de ochtend het mooist zijn om te bezoeken in verband met de lichtinval in het water. Dit betekent dat ik de wekker om 06.30 uur heb gezet, naar later zal blijken is dit een heel goede keus geweest.

Om 08.30 uur sta ik al op de busterminal om de bus naar Valletta te nemen. Vanuit Valletta gaat de reis verder naar de Blue Grotto. Al met al neemt de reis zo’n 1,5 uur in beslag en tegen de klok van tienen kom ik aan bij de de plek waar je een bootje kunt nemen die je uiteindelijk naar de Blue Grotto vaart.

Malta | Wegwijzer naar de Blue Grotto

Dat de ochtend een prima tijdstip is om de Blue Grotto te bezoeken blijkt ook wel uit het grote aantal voornamelijk Aziatische bezoekers die middels touringcars wordt aangevoerd. Ik laat hun voorgaan en verken de omgeving een beetje. Nadat de Aziatische storm is afgenomen stap ik met nog zeven anderen in het bootje dat ons naar de Blue Grotto vaart. Ongelofelijk hoe blauw en helder de Middellandse zee hier is. Dat dit een paradijs voor duikers is wordt snel duidelijk als voor mijn neus duikers uit het water komen.

Malta | Malta’s kliffen

Eenmaal op zee krijg je een indrukwekkend zicht op de enorme rotsen en kliffen aan de rand van Malta. De zee is rustig en het bootje deint heerlijk op en neer op de golven. Daarnaast is het ook nog eens heerlijk zonnig weer….wat wil een mens nog meer. Na een paar minuten varen kom je aan bij de Blue Grotto. Zowel onder als boven water blijkt moedertje aarde vele verrassingen voor in petto te hebben. Boven mij stalactieten en onder mij een zee die constant van kleur veranderd van diep blauw naar aquamarijn en omgekeerd. De oorzaak daarvan is gelegen in de algen die hier op de zeebodem groeien. Daarbij is het water nog eens kristal helder. Hoe anders is onze Noordzee.

Malta | In de Blue Grotto

Nadat we een aantal grotten zijn ingevaren begint het bootje weer aan de terugtocht en na 20 minuten heb ik weer vaste grond onder mijn voeten. Voor mij had de tocht wel 200 minuten mogen duren. Gelukkig heb ik foto’s nog om na te genieten. Echter hoe mooi de foto’s ook zijn, de echte ervaring zullen ze niet kunnen nabootsen. Van alle dingen die ik deze vakantie heb gedaan wedijvert deze ervaring met die op Gozo bij de Azure Window. Ik denk dat ze ex-aequo eindigen.

Malta | Uitzicht over de Middellandse Zee

Nadat ik van de boot ben gegaan volg ik de zee via een geitenpadje om zolang mogelijk het contact met de zee te houden. Maar uiteindelijk moet ik omhoog richting bebouwing en de koffie. Toen ik vanmorgen aankwam zag ik een restaurant met een dakterras waar je waarschijnlijk een fantastisch uitzicht hebt over de zee. Dit restaurant is inmiddels open en ik klim naar het dakterras. Het vermoeden van een spectaculair uitzicht wordt inderdaad bewaarheid. Hier drink ik koffie en eet een typisch Maltees gerecht, nl. gestoofde konijn (Fennek).

Daarna is het tijd om naar Valletta te reizen. Ik moet eerst een forse klim afleggen om weer boven bij de bus stop te komen. Vervolgens is het een half uurtje wachten op de bus naar Valletta. In Valletta wil ik de St. Johns Co-Cathedral bezoeken en de nationale bibliotheek van Malta.

Malta | Wand decoratie St. John’s Co-Cathedral

In april van dit jaar ben ik in Rome geweest en hebben daar rijkelijk gedecoreerde kerken gezien maar de Sint John Co-Cathedral laat bijna alles verbleken. Tjonge wat een pracht en praal, lees overdaad. Er is werkelijk geen plekje te ontdekken waar men niet met decoraties in de weer is geweest. Al met al een indrukwekkend staaltje van vakmanschap dat men hier aan de dag heeft gelegd. De St. Johns Co-Cathedral herbergt ook nog een imposante kunstverzameling waaronder Caravaggio’s schilderij ‘de onthoofding van Johannes de doper’.

Malta | National Library of Malta

Nu op naar de National Library of Malta waarin zowat de hele geschiedenis van Malta opgeslagen is. Alvorens ik überhaupt naar binnen mag moet ik mij eerst legitimeren, daarna krijg ik een bezoekerspasje en mag ik naar binnen. Helaas mag er niet gefotografeerd worden. Dit is een van de weinige keren dat ik ook daadwerkelijk niet fotografeer waar dat niet mag. Niet zozeer uit respect voor het verbod maar wel om de ambtenaar die mij met argusogen blijft volgen.

Malta | On the Bus

Voor dat ik de bus neem ga ik nog even een kop koffie drinken in het restaurant – bij de Upper Baccarrat Garden – met de gratis WiFi toegang om snel mail te checken en een paar mailtjes naar het thuisfront te sturen. Daarna naar de busterminal en op naar het hotel in St. Paul’s Bay. Wat er morgen op het programma staat weet ik nu nog niet. Maar als de laatste echte vakantiedag zo wordt dan alle anderen dan zal ook morgen verrassend zijn.