Malta | Valletta | In Guardia | Vittoriosa

Zondag, 26 december 2010. Vandaag vroeg uit de veren. Ik wil de militaire parade – In Guardia – bijwonen in het Fort Sint Elmo die om 11.00 uur begint. Bah…het regent pijpenstelen als ik opsta. Snel het weer bericht checken of het blijft regenen vandaag. De weersvoorspelling ansich is niet echt slecht. Hoewel eerst zien en dan geloven.

Malta | Een waterig zonnetje

Ik  heb wel een kleine paraplu bij mij maar of dat genoeg zal blijken is maar de vraag. Op weg naar de busterminal regent het pijpenstelen en ik kom langs een winkel die paraplu’s verkoopt. Voor de zekerheid maar een grote paraplu aangeschaft. Het is alsof of de duivel er mee speelt, op het moment dat ik de winkel uitkom stopt het acuut met regenen. De rest van de dag heeft ook niet meer geregend. De vooruitzichten voor de rest van de week zijn goed.

Malta | Valletta | Busterminal

Dat de bussen in Malta geen State of the Art bussen zijn is mij inmiddels bekent, maar de bus inclusief de chauffeur waar ik vandaag mee reis slaat alles. De bus miste gewoon een deur en de rit duurde dubbel zolang als normaal. De chauffeur heeft werkelijk nergens harder gereden dan 30 km/uur. Voordeel was wel dat het landschap was goed te bewonderen op deze manier. Maar het vroege opstaan/vertrek werd teniet gedaan door het tempo van de bus. Enfin, uiteindelijk ben ik toch in Valletta aangekomen.


Trailer | In Guardia

Malta | Opmaat voor de ‘In Guardia’

Voor dat ik naar het Fort Sint Elmo loop hoor ik getrommel bij de Sint John’s Co-Catherdal. Dus loop ik die richting in en drink eerst een kopje koffie op een terras voor de Sint John’s Co-Cathedral. Ik heb binnen in de Kathedraal een kijkje genomen, maar omdat er op dat moment een kerkdienst plaats vond mocht ik er niet echt in en al helemaal geen foto’s maken. Wat ik gezien heb was echter indrukwekkend. Veel ornamenten en goud. Hier kom ik zeker nog terug.

Malta | Welkomst commitee In Guardia

Na de koffie op naar het Fort Sint Elmo. Bij de toegang staan al een paar soldaten in uniform de bezoekers op te wachten. In de stad ben ik overigens ook al een marcherende groep soldaten tegen gekomen. Ik koop een kaartje en ga naar binnen. Door de gangen van het fort komen je uit bij de exercitieplaats.

 

Tot mijn verbazing is er nog volop plaats. Rond de exercitieplaats staan plastic tuinstoeltjes opgesteld. Ik kies positie op de kop van het plein en raak daar in gesprek met een Schot die uit Mull of Kintyre komt. Hij verteld dat een kennis van hem mee speelt in dit stuk. De plaats keuze blijkt een goede keuze te zijn, want de hoogwaardigheidsbekleders die meespelen in dit spel nemen pal naast ons plaats en ik kan alles prima volgen en fotograferen. Ik zit letterlijk op de eerste rij.

Malta | In Guardia kruitdampen

In Guardia is een nagespeelde scène uit het dagelijkse leven van een garnizoen dat een aantal hoogwaardig-heidsbekleders op bezoek krijgt. Het wordt een indrukwekkend spektakel met veel uiterlijk vertoon aan uniformen, wapens en kruitdampen. Het meest verrassende was de musket die ongewild afging. Tjonge wat een knal was dat. Na deze knal werden nog diverse saluutschoten afgevoerd uit verschillende musketten en kanonnen. De verrassing was minder groot – maar daarom niet minder indrukwekkend – want ik wist inmiddels hoeveel herrie en rook die dingen produceren.

Malta | One of the three cities

Het tweede deel van mijn programma ligt aan de andere kant van de haven/waterweg van Valletta, nl. Vittoriosa ook wel Birgu genoemd. Via de oude binnenstad van Valletta loop ik naar de busterminal. Hier moet ik even wachten  op bus die mij naar Vittoriosa brengt. Ik word aangesproken door een vriendelijke man die mij van alles verteld over Vittoriosa. Het blijkt een bus inspecteur te zijn die een heel groot hart heeft voor toeristen. In de bus verteld hij honderd uit over alles wat te zien is.

In Vittoriosa aangekomen maak ik grif gebruik van de wandelkaart die ik gekregen heb van de bus inspecteur die Victor heette. Hij was in de oorlog geboren en vertelde dat er in die periode feitelijk maar twee namen gebruikt werden, Victor en Victoria. De namen zijn een metafoor voor overwinning.

Malta | Vittoriosa ‘oud en nieuw’ bij elkaar

Als Valletta al smalle steegjes heeft dan moet je eens naar Vittoriosa gaan. Wat opvalt is dat alles ontzettend verzorgt is en dat de steegjes zorgvuldig versierd zijn. Dit leidt bij tot de aanname dat hier iets rijkere mensen moeten wonen dan in Valletta. In de Grand Harbour kom je ook de moderne nieuwbouw tegen die niet detoneren met de oude middeleeuwse bebouwing. Naast Fort St. Angelo vind je een mooi voorbeeld van eigentijdse stadsvernieuwing.

Malta | Grand Harbour van Vittoriosa

Via de haven terug naar de busterminal waar ik maar een paar minuten hoef te wachten op de bus naar Valletta. In Valletta aangekomen kan ik meteen overstappen in de bus naar Sint Paul’s Bay. In tegenstelling tot vanmorgen verliep deze reis snel en soepel en in ongeveer de helft van de tijd van vanmorgen.

Morgen staan Mdina en Rabat en eventueel de Dingli Cliffs op het programma. Maar zo als zo vaak geldt ook hier een plan is pas een plan als het is uitgevoerd. To be continued……