Malta | Valletta

Vrijdag, 24 december 2010 . Gisteren ben ik op Malta aangekomen om er de Kerst door te brengen. Vandaag staat Valletta op het programma. Op naar de busterminal die op een steenworp afstand van het hotel ligt. Er is niets teveel gezegd over de ouderdom van de bussen op Malta. Ze zijn op een paar uitzonderingen na volgens mij van net na de Tweede Wereld Oorlog. Malta beschikt overigens over een perfect openbaarvervoersnet. Naar Nederlandse begrippen kun je er werkelijk voor een habbekrats met de bus overal naar toe.

Om negen uur vertrekt de bus naar Valletta. In het begin is er genoeg ruimte in de bus, maar hoe dichter ik bij Valletta kom hoe meer het op een blik met sardientjes begint te lijken. Het gezelschap dat instapt is zeer gemêleerd. Van oud tot jong, van chique tot zwerver en alles wat er tussen zit. Ja, de schepper heeft een oneindige fantasie gehad bij het scheppen van de mensheid. O ja, en niet te vergeten de geuren die naar binnen komen. Van heerlijk fris tot knoflook.

Malta | Toegang tot Valletta

Na ongeveer veertig minuten rijden kom ik in Valletta aan. De busterminal in Valletta ligt meteen bij de ingang van het oude centrum. Het is er een drukte van jewelste. Meteen als ik onder de oude stadspoort door wandel kom ik in een andere wereld terecht. Het wordt meteen duidelijk dat het oude Valletta een hoop te bieden heeft. Het is ca. 22 graden, de locals lopen erbij of ze het koud hebben. Dikke winterjassen, shawls en mutsen. De toeristen lopen rond in korte broek. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Dat Valletta niet voor niets op de wereld erfgoedlijst staat wordt mij in de loop van de dag duidelijk.

Malta | Tourist Office in Valletta

Als eerste ga ik op zoek naar de lokale tourist office. Hoe dom kun je zijn, de in Nederland gekochte reisgids over Malta ben ik vergeten dus een nieuwe ‘most er kommen’. Het vinden van de weg via de TomTom op de iPhone blijkt geen sinecure te zijn. De wegen in Malta zijn op alle documentatie in het Engels aangegeven terwijl TomTom de authentieke Maltese namen gebruikt. Kortom de TomTom is niet echt bruikbaar. Dan maar gewoon de weg vragen. Ik kom uit bij een wel zeer vriendelijke politieagent. Hij brengt mij naar de tourist office toe.

Malta | Binnenplaats Tourist Office in Valletta

Helaas heeft de tourist office geen handzame gids en ik besluit het maar te doen met een aantal brochures die er te krijgen zijn. Aangezien het gebouw waar de tourist office eerst zat wordt verbouwd zitten ze nu in een van de vele oude historische panden in de binnenstad. In dit pand vindt tevens een Kersttentoonstelling plaats. Die pik ik meteen mee onder het motto van ‘je moet de feesten vieren zoals ze vallen’. Onderweg dus maar ergens een gids over Malta kopen.

Malta | Kerstconcert in Valletta

Ik vervolg mijn weg en besluit naar Fort Sint Elmo te lopen. Via de nauwe straten kom ik langs de Sint John’s Co-Cathedral en sla daarna rechts af. Ik hoor Kerstmuziek in de verte en zie een groep mensen staan. Hier moet dus wat doen zijn. Er zit warempel een militaire muziek kapel Kerstmuziek te spelen – op het plein voor de Bibliotheca – en er staat een solozangeres die in een dikke winterjas ‘I’m dreaming of a white Christmas’ staat te zingen bij 22 graden. Hoe gek kan het zijn. Ik hoor en lees dat in Limburg zo’n 40 cm sneeuw ligt en dat vliegveld Eindhoven vanochtend in verband met hevige sneeuwval gesloten was. Ik kan me er niets bij voorstellen. Maar wat heb ik geluk gehad dat ik gisteren vertrokken ben.

Malta | Fort Sint Elmo in Valletta

Via het Grand Masters Palace loop ik naar de waterkant waar Fort Sint Elmo ligt. Helaas is het fort op 24 december gesloten. Maar niet getreurd er is genoeg te zien. Ik loop nu de heuvel op en word beloond met een fantastisch uitzicht over het begin van de haven van Valletta. Wederom tijd voor een kop koffie. De plek waar ik koffie drink biedt een waanzinnig mooi uitzicht over een deel van de waterweg en de overkant van Valletta en de Grand Harbour.

Malta | Vissersgemeenschap | Siege Memorial

Nadat de koffie op is loop ik omlaag naar het water waar een kleine vissersgemeenschap zijn domicilie gekozen heeft. Via deze kleine vissersgemeenschap klim ik omhoog naar een van de vele monumenten die Valletta rijk is, nl. naar het monument ter ere van de Tweede Wereldoorlog ‘ The Great Siege of Malta’ .

Malta | Afgemeerd cruiseschip

Vanaf hier loop ik naar de haven waar een ongelofelijk groot cruiseschip ligt aangemeerd. Dat ik vandaag niet voor het laatst in Valletta ben geweest wordt mij snel duidelijk. Nu gaat het weer heuvel op en kom ik uit bij een punt waar ik vanmorgen ook al ben geweest. Boven aangekomen nemen ik een andere weg. Die brengt mij bij de ‘Upper Barracca Garden’. Van hieruit zien ik een leuk terras met gratis WiFi. Dat wordt dus weer koffie drinken.

Malta | Lower Barracca Garden

Na de koffie en de heerlijke Maltese Wrap gaat de wandeling verder. Nu wandel ik weer richting Fort Sint Elmo maar dan anders dan vanmorgen. Ik kom wederom een mooie mediterrane tuin – de Lower Barracca Garden – tegen met daarin een Griekse tempel. De Lower Baccarra Garden ligt tegenover het monument ter ere van de belegering tijdens de Tweede Oorlog. Van hieruit zie ik een nieuw cruiseschip de haven binnen varen. Niet veel later zie ik een ander cruise schip vertrekken. Wat een machtig gezicht om zo’n oceaan stomer te zien manoeuvreren tussen de havenbeschutting door.

Malta | Kerk in Valletta

De wandeling gaat weer verder naar Fort Sint Elmo. Vandaar blijf ik de waterkant volgen. Ergens langs de waterkant lopen ik weer de binnenstad in en kom uit bij zowat de enige kerk die open is. Het is een rijkelijk versierde Barokke kerk met daarin een groot schilderij van Titus Brandsma. Vandaar uit gaat de wandeling weer verder richting Grand Palace. Zo nu op naar de bus terminal. Het einde van de eerste kennismaking met Malta is goed bevallen. Er zullen nog vele positieve ontmoetingen volgen zal blijken.