Venlo | Winterwandeling langs de Maas

Zondag, 28 november 2010. Het is vandaag zonnig en koud, kortom heerlijk wandelweer. Vandaag lekker dicht bij huis wandelen. Via de Maas naar het Kapelletje van Genooi en terug staat op het programma. Via een van de oudste parken van Venlo – het Wilhelminapark – loop ik richting Maas. Bij de Maas  aangekomen loop ik noordwaarts. Op tal van plekken heb je hier een mooi gezicht – mits je je omdraait – over de skyline van Venlo met de diverse nieuwbouw projecten – zoals de Maasboulevard – die Venlo moet opstuwen in de vaart de volkeren.

Opvallend is de drukke scheepvaart op de Maas vandaag. Er komen tal van binnenschepen in alle soorten en maten langs tijdens deze wandeling. Zoals gezegd, vandaag is een redelijk zonnige dag. De combinatie van zon en water leveren altijd mooi foto’s op. Door met belichting van de foto’s te spelen kun je totaal verschillende sferen oproepen.

Het Kapelletje van Genooi zoals het in de volksmond genoemd wordt, is zoals eerder geschreven het hoofddoel van  mijn  wandeling.  De devotie- en bedevaartkapel is gewijd aan Onze Lieve Vrouw ‘Hulp der Christenen’, gewoonlijk O.L. Vrouw van Genooi genoemd. De verering van dit genadebeeld dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw. Begonnen als een strikt Venlose cultus heeft de kapel in de loop der eeuwen een bredere aantrekkingskracht ontwikkeld op pelgrims uit de regio. Behalve uit Venlo zelf zijn bezoekers afkomstig uit omliggende gemeenten in Noord-Limburg, alsook uit de Duitse grensstreek. O.L. Vrouw van Genooi geldt als beschermvrouwe van de stad Venlo.

Naast de Kapel ligt de Koffieschenkerij Genuujerie. Het is een gezellige en bijzondere plek om koffie te drinken. Ik kan iedereen aanraden om een bezoek te brengen aan deze speciale locatie. Na een heerlijke kop koffie vervolg ik mijn weg weer nu in zuidelijke richting. Waar ik mij eerst moest omdraaien om de Skyline te bewonderen heb ik hem nu continu voor mijn lens. Het gevolg, een paar panoramafoto’s.