Brugge (B) | Stadswandeling

Zaterdag, 2 oktober 2010. Vandaag gaat de reis naar een van de mooiste middeleeuwse steden in de Lage Landen, Brugge. Overigens had het met hetzelfde gemak Trier kunnen zijn. De keuze voor Brugge is uiteindelijk bepaald door de weersvoorspelling. Volgens verschillende meteorologische websites zou het vandaag in Trier regenen. De voorspellingen voor Brugge zagen er in ieder geval beter uit. Dus op naar Brugge. De stad bezit een groot aantal monumentale bezienswaardigheden en als gevolg daarvan is het historisch centrum van Brugge als middeleeuwse stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Brugge wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Al met al genoeg redenen om hier te gaan fotograferen.

Bij aankomst in Brugge bleek dat er een grote braderie georganiseerd werd. In combinatie met het aanvankelijk mooie weer was het er een drukte van jewelste, tenminste in het ‘commerciële’ deel van Brugge. Parkeren was overigens niet echt een uitdaging. Op het moment dat je Brugge inrijd heb je keus uit een keur aan parkeergarages en parkeerplaatsen. Ik heb gekozen voor de parkeergarage onder het Concertgebouw van Brugge. Het bleek een perfecte keuze te zijn. Niet alleen sta je zowat meteen in het centrum van de stad, de parkeergarage had een perfect geleidingssysteem. Door rode (bezet) en groene lampjes (vrij) boven de parkeervakken in de parkeergarage zie je in een oogopslag waar je kunt parkeren (kunnen ze in Nederland nog wat van leren).

De stadswandeling die ik vandaag maak komt voor de afwisseling eens niet van www.reisroutes.be maar van de website van de Gemeente Brugge zelf. De wandeling draagt de naam ‘Wandeling Monumentaal Brugge’. Tijdens de wandeling bleek waarom. Ik moet bekennen dat ik maar een deel van deze wandeling gelopen heb. Ondanks dat deze wandeling maar 5 kilometer lang is, was de verleiding om van alles en nog wat te fotograferen heel groot en ik kon deze verleiding dan ook niet weerstaan. Reden temeer om in de toekomst nog eens naar Brugge te gaan.

De wandeling start bij het Concertgebouw (waar ook het bureau voor toerisme ligt) en gaat vervolgens via een drukke winkelstraat naar de St.-Salvatorskathedraal. Deze is helaas dicht op het moment dat ik daar aankom, ik zal deze aan het einde van mijn wandeling nog eens bezoeken. Via het Simon Stevinplein gaat de wandeling verder. Ik laat de drukte nu achter mij en loop genietend door een paar straten met middeleeuwse panden waarvan de ene gevel nog mooier is dan de andere. Op sommige plaatsen is de ‘oude stad’ voorzien van nieuwbouw. Deze is overigens perfect in de ‘oude stad’ ingepast.

De wandeling in de luwte duurt overigens niet lang want voor dat ik het weet sta ik weer in een drukke winkelstraat die mij uiteindelijk bij de Grote Markt brengt. De Grote Markt is voor een paar dagen omgetoverd tot een laurierparadijs als onderdeel van een ‘Groenproject’ in de stad. De Markt is ook het vertrekpunt voor toeristenkoetsen welke je door de hele stad tegenkomt. Blijkbaar een geliefd vervoermiddel om de stad te bezichtigen. Op de Markt vind je het Belfort – de ‘landmark’ van Brugge. Deze toren kun je vanuit de hele stad zien. Op de Grote Markt kijk je je ogen uit door al het moois dat er is te zien. De Grote Markt is het episch centrum van het toerisme afgaande op de aantallen mensen en het grote aantal nationaliteiten dat hier rondloopt.

Na de Grote Markt loop ik naar het  Stadhuis van Brugge en vandaar uit naar de Vismarkt. Ik maak even een uitstapje richting de twee oudste bruggen van Brugge. Daarna loop ik naar het meest gefotografeerde deel van Brugge, nl. de Rozenhoedkaai. Dit is een van de meest geliefde vertrekpunten om met de vele motorbootjes over de Reien door de Brugge te varen.

Het weer is inmiddels omgeslagen. Was het tot nu toe goed weer, nu zet Pluvius de hemelsluizen wijd open. Gelukkig is de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de buurt. Deze kerk is beroemd om het beeld Maria/Madonna met Kind van Michelangelo dat in een van de zijbeuken van deze kerk staat. Een bijzonder weetje is dat dit beeld het enige beeld is dat Italië verlaten heeft in de periode dat Michelangelo nog leefde.

Een groot dames zangkoor dat optrad in de kerk zorgde samen met het orgelspel voor een extra sfeer element. De 122,3 meter hoge, volledig in baksteen opgetrokken toren beheerst grotendeels de Brugse skyline en is het tweede hoogste bakstenen gebouw ter wereld, het hoogste staat in Landshut (dit is 130,6 meter hoge Sint-Martinuskerk). Helaas staat ook de Kerktoren in de (renovatie steigers) en is er weinig van te zien.

De regen valt inmiddels met bakken uit de lucht. Via allerhande achteraf steegjes loop ik nog snel terug naar de St.-Salvatorskathedraal waar ik eerder op de dag voor een gesloten deur stond. Gelukkig is de kerk nu wel open en toegankelijk, alhoewel bij de ingang staat dat je er niet mag fotograferen maar dat blijkt geen bezwaar te zijn om er toch te mogen fotograferen. De kerk kent een rijkelijk verleden en is zeker een bezoek waard. De koperen deuren zijn indrukwekkend even als de lichtinval. Was de Onze-Lieve-Vrouwekerk redelijk ‘donker’ om te fotograferen, de St.-Salvatorskathedraal is redelijk ‘licht’ van binnen. Jammer was wel dat een deel van kerk niet toegankelijk is om foto’s te maken. Er stond een ‘strenge’ bewaker die alleen mensen met kerkelijke intenties naar dat deel van de kerk door liet. Aangezien ik op basis van mijn foto uitrusting nooit door zijn ballotage zou komen heb ik het maar niet eens gewaagd om mij als kerkganger voor te doen.

Tja, hoe moet je een wandeling in Brugge samenvatten?  Laat ik een paar steekwoorden gebruiken voor de rest moet je maar naar mijn foto’s kijken om een beeld bij Brugge te vormen. De  steekwoorden zijn; vakmanschap, kant, chocolade, toeristen, uniek, water, kerken, gevels en nog eens gevels, middeleeuwen maar bovenal fotogeniek.

Video animatie foto’s