Ysselsteyn | Duitse militaire begraafplaats | Deutscher soldatenfriedhof

Dinsdag, 22 juni 2010. Een plek waar ik vaak langs gekomen ben maar nog nooit een bezoek aan gebracht had. De Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Het is de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland. Er liggen voornamelijk omgekomen Duitse militairen van de Tweede Wereldoorlog begraven. In totaal liggen er 31.598 Duitse soldaten begraven, waaronder 85 soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog waren gesneuveld en ongeveer 6.000 ongeïdentificeerde soldaten. Het gebied waar de graven liggen bestaat uit 106 blokken met twaalf rijen van telkens 25 graven. In totaal liggen stoffelijke resten van 31.585 soldaten begraven, waarvan veruit de meeste zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog.

De grafstenen hebben allemaal de vorm van een Latijns Kruis, ongeacht welk geloof men aanhing. Op de grafstenen staan de naam, grafligging, geboorte- en sterfdatum en de rang (indien bekend) met witte kleur vermeld. Bij een ongeïdentificeerde soldaat staat op de grafsteen de tekst: “Ein Deutscher Soldat”.

Een plek om stil van te worden…..