Sittard | Stadswandeling

Zondag, 6 juni 2010. Een stadswandeling door Sittard staat vandaag op mijn programma. Sittard is een stad met veel monumentale panden, er moeten dus wel een paar mooie foto’s te maken zijn. Voor mijn wandeling maak ik gebruik van de wandeling zoals die beschreven staat in de gids die je kunt kopen bij de VVV in Sittard.

De wandeling voert onder andere langs en over de oude stadsomwalling en de oude binnenstad. Opvallend is dat een deel van de stadsomwalling van aarde gemaakt is. Dit deed men destijds om dat aarde beter bestand was tegen de toenmalige ijzeren kanonskogels.

Helaas is de wandeling  – op dit moment – niet helemaal te volgen zoals die in het boekje vermeld staat. Door bouwwerkzaamheden wordt een stuk overgeslagen. De alternatieve route is overigens wel in de wandeling opgenomen.

Wat opvalt in Sittard zijn de vele gevelstenen, ze dragen de namen van de huizen waar ze aan toebehoren. Ze zijn de voorlopers van de huidige huisnummers. Voor 1800 kende men namelijk geen huisnummers. De gevelstenen zijn veelal in het Duits omdat Sittard in die tijd onder Duitse invloed stond. Daarna is Sittard eerst bij Nederland gekomen, daarna bij België en in 1838 wederom bij Nederland.

De wandeling kreeg een extra accent doordat ik pardoes midden in de sacraments-processie terecht kwam. Een processie, dat was lang geleden! Ja in mijn jeugd…maar daarna heb ik ze niet meer mee gemaakt. Nostalgische beelden kwamen boven en ja hoor, net zoals destijds waren de straten kleurrijk versierd. De processie is een bonte stoet van allerhande gezelschappen, zoals; schutterijen, harmonieën, communicantjes, notabelen en natuurlijk kerkelijke gezelschappen. Leuk om dit nog eens te zien en het op de foto te zetten.