‘s-Hertogenbosch | Stadswandeling historische binnenstad

Zaterdag, 27 maart 2010. Een heerlijke dag om er weer op uit te trekken. Reis en foto doel vandaag is het prachtige ‘s-Hertogenbosch. Alhoewel ik nog niet zolang geleden in ‘s-Hertogenbosch ben geweest ga ik er vandaag op uit om de foto’s te maken die ik toen niet gemaakt heb en dan met name de oude binnenstad.

Parkeren in een grotere stad is bijna altijd kommer en kwel. Gelukkig vormt Den Bosch een uitzondering. Rondom de stad liggen een aantal transferia en kun je vanaf zo’n transferia voor 2 euro in een paar minuten met de bus tot in het hartje van het centrum komen.

Eerst een stadswandeling kopen – het wordt de wandeling door de historische binnenstad – bij de lokale VVV op de markt. De VVV is ook meteen het startpunt van deze wandeling. De wandeling voert feitelijk om het centrum heen en laat de oude binnenstad van Den Bosch met zijn rijke historie op zijn best zien. Hoewel bakkerij Jan de Groot – de echte Bossche bollen – niet op de route ligt kon ik het niet nalaten om even van de route af te wijken.

Rode draad door deze wandeling is het riviertje de Dieze. Het riviertje kom ik vaak tegen tijdens deze wandeling net zoals de vele steegjes en terrassen die Den Bosch rijk is. Tijdens deze wandeling heb ik een aantal panoramafoto’s en HDR foto’s gemaakt. Als je het fotoalbum doorloopt kom je ze van zelf tegen. Maak kennis met de stad van Jheronimus Bosch!

Jheronimus Bosch werd geboren in ´s-Hertogenbosch onder de naam Jheronimus van Aeken rond het jaar 1450. Hij stamt af van een schildersras uit Nijmegen. Schilderen heeft hij dan ook waarschijnlijk thuis aan de markt in ‘s-Hertogenbosch geleerd. Rond het jaar 1480, zo blijkt uit bronnen, was hij inmiddels schilder, hij werd toen ‘Jeroen die Maelre’ genoemd. Één jaar later was Bosch inmiddels gehuwd met Aleit Vander Meervenne, een telg uit een rijk geslacht van kooplieden. Zij woonden samen aan een huis op de markt, waar zijn studio zich ook bevond. In dit huwelijk, dat standhield tot aan zijn dood kreeg Bosch geen kinderen.