Spanje | Calpe | Guadalest | Grotten van Canalobre | Dag 4

Dinsdag 23 februari 2010. Vandaag staat Guadalest en dan met name ‘el Castell de Guadalest’ op het programma. Om er te komen moet je eerst door het Spaanse achterland. De fruitbomen hier staan al in volle bloei. Een gekke gewaarwording als je bedenkt dat er in Nederland op sommige plaatsen nog sneeuw ligt.

Guadalest is een prachtig dorpje boven op een berg. Het dorpje heeft een hoog Valkenburg gehalte maar het kasteel is prachtig. Via het kasteel krijg je toegang tot de oude omwalling van het dorpje. Gaandeweg voert de omwalling omhoog naar het dorps kerkhofje dat je kunt bereiken via het kasteel. Boven op de top heb je werkelijk een magnifiek uitzicht. Alvorens het kasteel te bezoeken breng ik een bezoek aan een historisch museumpje waar d.m.v foto’s en na gebouwde kamers te zien valt hoe men toen leefde. Jemig deze mensen hebben een hard bestaan gehad. Wat ik mij afvraag is hoe het er om het hoogseizoen aan toe gaat in dit dorpje. Verkeerstechnisch valt het nu al niet mee, hoe zou dat gaan in de zomer?

Van Guadalest gaat de trip verder naar de grotten van Canelobre een plekje dicht in de buurt van Busot net naast Alicante. Voor dat ik de grotten in kan is het wachten geblazen. Maar het wachten op de gids heeft zich absoluut geloond. Wat een spectaculaire ervaring. Het leek wel of we zo in het decor van ‘Lord of The Rings’ terecht zijn gekomen.

De grot en de inhoud zijn naar schatting zo’n 130 miljoen jaar oud. De grot heeft een hoogte van 70 meter. De stalagmieten en stalactieten zijn indrukwekkend. Ik krijg een privé rondleiding en de gids verteld allerlei details. De grot wordt echt bewaakt met allerhande meetapparatuur. Zo wordt luchtvochtigheid, CO2 en tal van zaken gemeten. De waarde die gemeten worden bepalen hoeveel mensen naar binnen mogen en wanneer….dit was dan ook de reden van het wachten.

In tegenstelling tot het standaard verbod mocht ik wel foto’s maken (zonder flitslicht) van de gids. Sterker nog hij lichte voor mij sommige objecten aan met de onlangs geïnstalleerde led verlichting.

Daarna door gereden naar Xixona om daar de nougat fabrieken te bezoeken. Deze heb ik niet gezien/gevonden. Wat ik wel zag was de ruïne van een oude burcht. Wederom met de auto helemaal omhoog gereden. Op de parkeerplaats aan gekomen deed ik een opmerkelijke vondst nl. een kunstgebit. Ik heb in een deuk gelegen van het lachen, hoe kan iemand nu zijn kunstgebit verliezen zonder het te merken.