‘s Hertogenbosch | St. Janskathedraal

Zaterdag 17 oktober 2009. ‘s Hertogenbosch, hoe raar het ook moge klinken, deze stad heb ik nog nooit echt bezocht. Dus op naar Den Bosch.

Hoofddoel is de St. Janskathedraal in het hartje van de stad. Deze Gotische kathedraal staat reeds geruime tijd in de steigers vanwege een langdurige renovatie. Dit is op de foto’s duidelijk te zien. Wat mij op viel was dat deze kathedraal ontzettend licht van binnen was. De foto’s van het interieur laten dan ook een levendig schouwspel van licht en donker zien.

De Sint-Janskathedraal
(de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan Evangelist)

Op de plek waar nu de Sint-Jan staat, stond eerst een romaanse kerk. De bouw hiervan startte vermoedelijk in 1220 en duurde tot 1340. Rond 1370, mogelijk na de verheffing tot kapittelkerk, begon men deze kerk echter geleidelijk aan te vervangen door een nieuwe kerk in gotische stijl. Het koor was waarschijnlijk rond 1415 voltooid, het transept rond 1470, waarna ten slotte het schip tot stand kwam. Van 1480 tot 1496 is de weelderige H. Sacramentskapel ten noorden van het koor toegevoegd. Deze kapel was in gebruik bij het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. In 1505 is de romaanse kerk, uitgezonderd delen van de romaanse toren, afgebroken. Als laatste verrees een hoge kruisingtoren. De gotische Sint-Jan kwam gereed omstreeks 1530.