Oosterhout | Raamsdonksveer | Geertruidenberg | Wandeling

Zondag, 23 augustus 2009. Een prima dag om een lange wandeling te maken. Door het buitengebied van de Oranjepolder in Oosterhout voert de wandeling via een omweg naar Raamsdonksveer. De omweg voert langs een waterplas waar je langs en in het water van alles tegen kunt komen. Van kikker tot duiker.

Oosterhout | Paarden in de Oranjepolder

Eenmaal in Raamsdonksveer aangekomen, ontvouwd zich op het eerste gezicht een ontzettend vriendelijk dorpje, maar niet voor wandelaars die wat willen drinken op dit tijdstip. De zoektocht naar een uitspanning waar ik wat kon drinken werd niet beloond, het leek wel of het Raamsdonksveer uitgestorven was. Geen kroegje of restaurant(je) dat op zondagmiddag rond de klok van 14.00 uur open was.

Hoe anders was dat in Geertruidenberg zal naderhand blijken. Geertruidenberg had ik mij totaal anders voorgesteld. De enige associatie die ik met Geertruidenberg had was die van een geïndustrialiseerd dorpje dat in de buurt van de Amercentrale ligt. De werkelijkheid is totaal anders. De Amercentrale is inderdaad niet te overzien, de koeltorens steken overal bovenuit, dat wel. Maar Geertruidenberg is een heerlijk kleinschalig plaatsje met tal van oude gebouwen met hele mooie en leuke gevels (klokgevels, tuitgevels, trapgevels). Mijn perceptie over Geertruidenberg moest ik dus ook met spoed, in positieve zin bijstellen. De markt in Geertruidenberg telt vele monumentale panden met onder andere oude koopmanshuizen en de laatgotische kruiskerk de Geertruidskerk. De stad telt tientallen rijksmonumenten.

Geertruidenberg | Klokgevel

Na Geertruidenberg werd het tijd om weer richting het vertrekpunt te wandelen. Ditmaal via een kortere weg als waar langs ik gekomen ben. Dit deel van de wandeling zal mij nog lang heugen.

Kwam ik eerst kikkers en duikers tegen, nu iets totaal anders, nl. een totaal onverwachte ontmoeting met een Python. Wat moet ik mij nu hierbij voorstellen hoor ik al denken. Kijk maar eens in de foto reportage van deze wandeling dan wordt het vanzelf wel duidelijk.

Python

Klik hier voor mijn foto’s van deze wandeling.

 

Google Maps

[google-map-v3 width=”700″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”ROADMAP” mapalign=”center” latitude=”0″ longitude=”0″ showmarker=”true” animation=”DROP” addmarkerlist=”Geertruidenberg|Oosterhout” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” bubbleautopan=”false” markerdirections=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]