Oosterhout | Stadswandeling

Zaterdag 15 augustus 2009. Prachtig weer voor een wandeling door een stadje dat ik niet echt ken. Oosterhout in Brabant. Niet te verwarren met Oosterhout dat in de buurt van Nijmegen ligt.

Vertrekpunt voor mijn wandeling is het marktplein met de Sint-Jansbasiliek. De wandeling voert mijn rond het oude centrum van de stad en ik verbaas mij over de enorme diversiteit aan enerzijds (stand)beelden die her en der door de stad te vinden zijn. Maar ook over het prima samengaan van moderne en oude architectuur.

Oosterhout

Dat Oosterhout een oud stadje is dat door de jaren zijn oude stratenpatroon behouden heeft is goed merkbaar aan alle steegjes en doorkijkjes die je met name in het oude centrum kunt vinden. Een ander opmerkelijk iets is dat Oosterhout de grootste Nederlandse stad is zonder spoorwegstation. Over het feit dat Oosterhout geen spoorweg station heeft is een sappige anekdote te vertellen.

Het verhaal gaat dat Oosterhout in de negentiende eeuw maar nipt de aanleg van een treinstation is misgelopen. De Oosterhoutse afvaardiging van het gemeentebestuur die op weg was naar onderhandelingen over de eventuele aanleg van een station kwam te laat op de afspraak. Het gezelschap wilde liever eerst nog ergens een maaltijd nuttigen. De commissie die de loop van het spoor en de aanleg van stations bepaalde, besloot het station aan het naburige dorp Rijen te gunnen. Waarschijnlijk was het feit dat Rijen op de lijn Breda-Tilburg ligt de doorslaggevende reden. “Eerst eten” is door deze legende een bekende uitspraak in Oosterhout.

Klik op onderstaand overzicht voor mijn foto’s uit Oosterhout.

Oosterhout - Stadswandeling weergegeven

 

Op het moment dat ik door Oosterhout mijn wandeling maakte was het volop kermis in de stad. Dus hier en daar zul je in mijn foto’s een stukje kermis terug vinden.

 

Google Maps

[google-map-v3 width=”700″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”ROADMAP” mapalign=”center” latitude=”0″ longitude=”0″ showmarker=”true” animation=”DROP” addmarkerlist=”oosterhout” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” bubbleautopan=”false” markerdirections=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]