Deventer | Charles Dickensstad | Stadswandeling

12 April 2008 | Tijd voor een bezoek aan – de Charles Dickensstad van Nederland – Deventer. Normaliter moet je dit zo rond de Kerst doen om het Dickens Festijn te bezoeken. Maar dan kun er letterlijk en figuurlijk over de koppen lopen.

Deventer was ooit een van de welvarendste Hanzesteden in Nederland en dat kun je zien aan de talloze oude gebouwen. Er is weinig fantasie voor nodig om te zien dat deze stad in het verleden de nodige allure heeft gehad. Van deze allure heeft Deventer nog helemaal niets verloren. Met uitzondering van de drukke winkelstraat (die overal in Nederland zou hebben kunnen liggen) is het een heel mooie stad met veel authentieke panden en straten. Het oude stratenpatroon en de vele doorkijkjes nodigen je als het ware uit om overal naar binnen te lopen.

Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven bij Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van keizer Otto I als stad vermeld. Nadat de plaats in de loop der tijd steeds meer rechten en privileges had verworven, ontving ze in 1123 van keizer Hendrik V de beschikking over de gemeentelijke gronden. Dit wordt door historici beschouwd als het moment van verkrijgen van stadsrechten door de inwoners.